БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор
Секция: ИКОНОМИКА
05 Октомври 2015 17:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор

/КРОСС/ На проведено днес заседание Управителният съвет на БНБ прие План за реформиране и развитие на банковия надзор. Планът описва приоритетните дейности и сроковете за тяхното изпълнение през тази и следващата година, съобщава пресцентърът на БНБ.

Реформирането и развитието на банковия надзор имат за цел да приведат надзорните практики в България във възможно най-пълно съответствие с актуалния международен стандарт, какъвто са Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 година.

Планът е резултат от близо едногодишен процес, който включваше основно два етапа: вътрешен анализ и оценка на процедурите и практиките на управление „Банков надзор" и независима външна оценка на ефективността на банковия надзор в България, изготвена от екип на МВФ и Световната банка.

Неговото разработване, приемане и оповестяване съответстват на поетите от Управителя на БНБ ангажименти, свързани с управлението на БНБ, представени в Народното събрание.

Степента на съответствие на българските надзорни практики с Базелските принципи за ефективен банков надзор е незадоволителна, показали анализите. По девет от 29-те критерия е констатирано съответствие, по 12 - съответствие в голяма степен, и по осем - несъответствие в голяма степен.

Централната банка открои шест проблемни сфери:

- Неадекватен модел за упражняване на надзорните функции на БНБ;

- Слабости във вътрешната организация на управление „Банков надзор";

- Непълноти в нормативните актове, регламентиращи този надзор;

- Липса на институционална рамка за управление на кризи и преструктуриране на банки;

- Недобра информационнотехнологична и комуникационна осигуреност на надзора;

- Недостатъчна координация и обмен на информация с други институции, като Фонда за гарантиране на влоговете в банките, ДАНС, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Управление „Банков надзор" трябва да представя пред ръководството на БНБ тримесечни доклади за текущото надзорно наблюдение на банките, проведено дистанционно и като проверки на място. В тях ще съобщава за установени проблеми и предприети мерки, както и за промени в акционерната структура на банките. Ще се увеличи броят на инспекционните екипи и ще се създаде отдел „Анализ на рисковете, свързани с пазарното поведение".

За нуждите на банковия надзор ще се търсят подходящи компютърни програми. До юни 2016 г. трябва да бъде избран независим консултант, който да анализира съществуващите IT решения и да предложи по-добри.