Б. Борисов: Подкрепата ни за европейската перспектива на Албания е последователна и активна
Секция: ПОЛИТИКА
06 Октомври 2015 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Б. Борисов: Подкрепата ни за европейската перспектива на Албания е последователна и активна

/КРОСС/ Подкрепата ни за европейската перспектива на Албания и на останалите държави от Западните Балкани е последователна и активна, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с президента на Република Албания Буяр Нишани. Българският премиер изтъкна готовността на страната ни да сподели опита си в предприсъединителния процес и по този начин да бъде от полза на Албания при изпълнението на критериите, водещи до пълноправно членство в ЕС. „Оценяваме ролята на Албания като важен съюзник в рамките на НАТО", отбеляза още премиерът Борисов. 

Според българския министър-председател традиционно добрите двустранни отношения между България и Албания и отличните политически контакти са стабилна основа за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество. Двете страни имат потенциал да развиват и разширяват партньорството си в редица сектори като инфраструктура, строителство, енергетика, туризъм. Премиерът Борисов даде пример с изграждането на транспортно-комуникационния коридор №8 „Изток-Запад" и на жп линията София-Скопие-Тирана-Дуръс. От взаимен интерес е и задълбочаване на сътрудничеството между българския и албанския бизнес.

В сферата на вътрешните работи като приоритетни области на сътрудничество премиерът Борисов посочи борбата с международния тероризъм и екстремизъм, трансграничната организирана престъпност, наркотрафика, контрабандата, пресичането на канали за нелегален трафик.

В рамките на срещата беше обсъден и миграционният натиск в Европа. Според българския премиер е важно държавите-членки и регионалните партньори да подходят много сериозно и целенасочено към първопричините за бежанските потоци. Наред с това е необходимо да се прави ясно разграничение между бежанците, които идват от региони, където животът им е реално застрашен, и икономическите имигранти.

Президентът Буяр Нишани благодари за подкрепата, която България оказва на Албания в процеса на европейската интеграция. Той добави, че споделя изразената от българска страна воля и желание за развитие на сътрудничеството между двете приятелски държави. Съгласи се, че съществува нереализиран потенциал в търговско-икономически план и добави, че това би донесло повече възможности в интерес както на България, така и на Албания.