България очаква „Газпром“ да изкупи акциите й от „Южен поток“
Секция: ИКОНОМИКА
06 Октомври 2015 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България очаква „Газпром“ да изкупи акциите й от „Южен поток“

/КРОСС/Българското Министерство на енергетиката очаква от руската компания „Газпром" да изкупи дела на държавния „Български енергиен холдинг" (БЕХ) в смесеното дружество „Южен поток България". Това стана ясно от интервю на зам.-министъра на енергетиката Антон Павлов за руския в. „Известия", цитиран от Епицентър.бг.

„Българското правителство досега не е получило официално известие за прекратяването на проекта. Имаше единствено изказвания на руското ръководство", подчертал Павлов.

„Освен това Русия до момента не е изкупила 50-процентния дял на българските власти в смесеното дружество „Южен поток България" АД, което трябваше да построи сухопътната част от газопровода", допълнил той.

Капиталът на „Южен поток България" в момента е 397,606 млн. лв. Двамата акционери - БЕХ и „Газпром", притежават равни дялове от него - по 50%. До 11 август 2014 г. капиталът на дружеството беше едва 15,606 млн. лв. По настояване на руската страна за неговото увеличаване БЕХ е изтеглил заем от „Газпром" на стойност 191 млн. лв. Сумата е била внесена в капитала на дружеството на 12 август миналата година, въпреки че тогавашният служебен министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов е забранил това. Оттогава парите стоят замразени заедно с изпълнението на проекта на българска територия.

В края на март тази година „Газпром" финализира сделка, при която изкупи дяловете на своите европейски партньори - италианската ENI, френската EDF и германската Wintershall. Те притежаваха общо 49% от акциите в компанията за изграждане на морския участък от газопровода - „Южен поток Транспорт". Обявената стойност на сделката беше 56,12 млрд. рубли или близо 1 млрд. долара по обменния курс към декември 2014 г. В момента „Газпром" е единственият собственик на проектното дружество.