Преглеждат безплатно за рак на гърдата
Секция: Здраве
07 Октомври 2015 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглеждат безплатно за рак на гърдата

/КРОСС/ Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се проведат в болница "Св. Марина" днес. Инициативата е във връзка със Световния месец за борба с рака на гърдата, който е през октомври. Прегледите при мамолог са част от национална информационна кампания за профилактика на рака на млечната жлеза.

Освен днес прегледи в УМБАЛ „Св. Марина" ще има и на 13, 14, 20, 21, 27 и 28 октомври от 13.30 до 14.30 часа на 10 етаж в Клиниката по гръдна хирургия, след предварително записване на тел. 052/978 660. След запълване на графиците записванията ще бъдат преустановени.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 30% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. В България всяка година диагнозата рак на гърдата получават около 3 800 жени, а около 1 200 умират от заболяването.

Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди. Именно чрез него заболяването би могло да се установи в начален стадий. А ранното му откриване гарантира неговото лечение.