За премахване на платените зони за паркиране около болници и детски градини настоява „Движение 21”
Секция: ПОЛИТИКА
07 Октомври 2015 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За премахване на платените зони за паркиране около болници и детски градини настоява „Движение 21”

/КРОСС/ „Движение 21" ще настоява за премахване на платените зони за паркиране около болниците, поликлиниките, детските градини и ясли в София. Това заяви инж. Симеон Славчев, заместник -председател на „Движение 21" и номер 2 в листата от кандидати за общински съветници за столицата. Според него това са места със социална значимост и е недопустимо гражданите да бъдат принуждавани да заплащат такси за паркиране.

Болниците в София се посещават ежедневно не само от софиянци, но и от хиляди българи от страната, както планирано, така и по спешност и не е нормално Столична община да ги наказва затова, че са дошли да търсят лекарска помощ, каза инж. Симеон Славчев. 

Платените зони не внасят ред в паркирането, а нарушават правото на свободен достъп на всички граждани до социалните зони - болници, поликлиники, детски градини и ясли. Това на практика е още едно доказателство за недостъпната градска среда в София.

„Движение 21" ще предостави на медиите и на столичня кмет Йорданка Фандъкова и видео запис, които доказва, че градската среда в София е недостъпна и за хора със специални потребности и не отговаря на европейските изисквания и на Наредба № 4 за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Записът е направен с участието на незрящия Иван Янев, който е на трето място в листата за общински съветници на „Движение 21" за София. Във видео материала ясно се открояват проблемите и препяствията на градската среда в столицата. На практика хората със зрителни проблеми не могат да се придвижват свободно без придружител, както е в другите европейски столици.

Иван Янев е председател на Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания" и стана известен като скочи с парашут по време на кампанията „Електронни очи" на БНТ. Проектът е за създаване на електронна платформа с гласова навигация за хората със зрителни проблеми, чрез която те ще получат повече свобода при придвижването си.