Германия не е изразила готовност да обсъжда приемането на България и Румъния в Шенген
Секция: ПОЛИТИКА
07 Октомври 2015 18:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия не е изразила готовност да обсъжда приемането на България и Румъния в Шенген

/КРОСС/ Люксембург, който в момента председателства Европейския съвет, е отправил писмено предложение за приемането на България и Румъния в Шенген. То е трябвало да бъде обсъдено на предстоящата на 8 октомври среща на вътрешните министри от общността в рамките на така наречения Съвет „Вътрешни работи". Това е първото такова предложение в писмен вид, обяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева в интервю за BTV.

Съвет „Вътрешни работи" е изключително труден в момента, защото тук става дума за общо мнение по въпроса за сигурността, как се пазят европейските граници и една страна само да възрази, тогава трябва да се реши или да се гласува, или да се отложи обсъждането на темата, обясни Кунева. В хода на разговора се разбра, че Германия не е изразила готовност да се обсъжда приемането на България и Румъния. В тази ситуация Румъния е предпочела да се отложи разглеждането на тази точка за времето, когато ще може да се убеди и последната страна, допълни вицепремиерът.

В момента се наслагват различни проблеми - промяната в шенгенското законодателство, напрежението по границите заради мигрантите и др. Нормално е да поискат време при новите обстоятелства да преценят дали България и Румъния могат да се справят, каза Кунева в коментар на германската позиция.

Кунева припомни, че в началото против членството на България са били осем страни и влизането в споразумението, макар и неформално, се е свързвало с реформата в съдебната система и антикорупцията. Това вече не било така, но пък сега Европа е в момент на изпитание.

„За първи пъти се появява писмено предложение за приемането на България в Шенген и ви уверявам, че рано или късно, ще успеем да го придвижим", обяви Кунева.

Тя обясни, че предложението е било базирано и на проверки за работата на граничния контрол в България. Проверките обаче били преди няколко години, а оттогава част от техниката била остаряла, което налага влагане на нови средства в модернизирането й.