Международна конференция за бежанците в Люксембург
Секция: СВЯТ
08 Октомври 2015 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международна конференция за бежанците в Люксембург

/КРОСС/Люксембург е домакин на международна конференция за трафика на мигранти през Балканите и Източното Средиземноморие. Тя ще се проведе в рамките на редовното заседание на мистрите на правосъдието и вътрешните работи от Евросъюза. България е представена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и външния министър Даниел Митов.

28-те вътрешни и външни министри от ЕС ще опитат да убедят колегите си от Турция, Ливан, Йордания и Западните Балкани да сътрудничат за спиране миграционните пробойни към Западна Европа.

Съюзът се надява в замяна на повече парична помощ правителствата на транзитните държави по пътя на бежанците, да създадат условия за тяхното задържане, да се борят срещу трафикантите и да приемат обратно нелегалните гастарбайтери. Очакванията от конференцията са за обща, необвързваща декларация.

Малко конкретни законодателни решения ще има днес за редовното заседание на Съвета на вътрешните министри. Сред тях е дългоочакваният "списък на сигурните страни на произход" - той ще попречи на бедни икономически мигранти от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Турция да се преструват на бежанци и да товарят администрацията с молби за хуманитарна закрила. Около 17% от всички молби за убежище в съюза са от граждани на тези седем страни.

За да се освободят още места и ресурси за истинските бежанци, министрите ще обсъдят по-ефективното връщане на нелегалните икономически имигранти. През 2014 г. по-малко от 40 % от чужденците, на които е било разпоредено да напуснат ЕС, реално са направили.

Еврокомисията очаква одобрение от Съвета за другите точки от плана си за затягане контрола по външните граници - ускорен в обмен на информация между властите чрез Шенгенската компютърна информационна система, както и създаване на специални екипи на агенцията ФРОНТЕКС, които да организират експулсирането на имигрантите в срок. За това евробюджетът се очаква да задели 800 милиона евро.