Австрия е помолила Унгария да поеме разследването по случая с мъртвите мигранти на магистрала А4
Секция: СВЯТ
08 Октомври 2015 19:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Австрия е помолила Унгария да поеме разследването по случая с мъртвите мигранти на магистрала А4

/КРОСС/ Австрийските власти днес са помолили Унгария да поеме разследването на смъртта на 71 мигранти, открити в камион на една от австрийските магистрали през август, съобщава AFP.

По думите на говорител на австрийската прокуратура, следователите от Източна Бургенланд, където бяха открити телата на мигрантите, искат „централизирано разследване по цялата криминална процедура през унгарската правосъдна система".
Разложените тела на 59 мъже, осем жени и четири деца бяха открити на 27 август в изоставен хладилен камион на магистрала А4, близо до унгарската граница. Аутопсията показа, че те най-вероятно са се задушили още в Унгария.
Досега по случая са задържани шестима души - петима български граждани и един афганистанец. От австрийската прокуратура са заявили, че възнамеряват да оттеглят обвиненията срещу един от арестуваните - 32-годишен български гражданин, който е трябвало да бъде екстрадиран в Австрия.
Останалите четирима български граждани и афганистанецът ще останат в ареста.
По официални данни, повече от половината от жертвите вече са идентифицирани. Четирима от мигрантите са били погребани вчера в гробище край Виена.