Надежда Нейнски: Няма официална версия кой стои зад атентата в Турция
Секция: СВЯТ
12 Октомври 2015 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Надежда Нейнски: Няма официална версия кой стои зад атентата в Турция

/КРОСС/"До момента 128 загинали, а 160 са пострадалите. Някои от тях са в много тежко състояние. Това е най-кървавият атентат в Турция до този момент и държавата е в шок. Има много остри гласове от страна на опозицията. В същото време много от анализаторите виждат опит да се дестабилизира Турция непосредствено преди изборите и в контекста на цялата криза в района. Това е и причината, поради която властите отправят призив към партиите за обща позиция срещу терора и казват, че терорът няма добро и лошо лице и че трябва да има общ отпор на държавата срещу тероризма", обяви за „Здравей, България" посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Припомняме, че двете експлозии избухнаха в началото на планиран мирен протест срещу конфликта между държавата и кюрдски екстремисти в Югоизточна Турция. Взривовете станаха под надлез до железопътната гара на Анкара. В съботната сутрин там се събирали за разрешен от властите протест активисти на профсъюзни обединения и неправителствени организации. Тя заяви още, че няма официална версия за това кой стои зад атентата. Най-натрапчиво се налага версията за „Ислямска държава", може би защото се прави паралел, най-вече от опозицията, между този и предишния атентат през юни преди предишните избори. Това е паралел, който се прави от службите за сигурност, включително и от политиците, най-вече от опозиционния лидер Демирташ. Във връзка с включването на Турция към коалицията срещу „Ислямска държава" бяха отправени заплахи към Турция и към президента Ердоган.

"Официална информация почти липсва, но усилено се разпространява тази версия - че мъж и жена са се самовзривили в центъра на Анкара", каза Надежда Нейнски и добави, че може би днес до края на деня ще излезе официалната версия за атентата.