Холандия ще публикува доклад за катастрофата на Малайзийския Boeing в Украйна
Секция: СВЯТ
13 Октомври 2015 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Холандия ще публикува доклад за катастрофата на Малайзийския Boeing в Украйна

/КРОСС/ Съветът за сигурност на Холандия, под чието ръководство в продължение на 15 месеца се водеше разследването на причините за катастрофата на Малайзийския Boeing в Източна Украйна, ще публикува днес окончателния доклад, съобщи РИА Новости.

Специалистите, работили над този документ, ще отговорят на въпроса „какво се е случило?“, но ще оставят отворени скоби за отговора на „кой е виновен?“ – това трябва да определи продължаващото разследване.

Презентацията на доклада ще се проведе на авиобазата Гилза-Рейн в Югозападна Холандия, където е създадена реконструкция на Малайзийския Boeing. Презентацията ще представи председателят на Съвета за сигурност на Холандия Тибе Юстра.

На същия ден, но в Москва, своята версия за случилото се през юли 2014 г. ще представи и руският концерн за ПВО „Алмаз-Антей“, който е производител на системите „Бук“. Концернът в частност ще представи резултатите от моделирането на катастрофата на Малайзийския Boeing. Както вече съобщиха на сайта на „Алмаз-Антей“, проведеният експеримент е потвърдил по-рано оповестената версия, че самолетът е бил свален от ракета от територията, контролирана от украинските военни.

По-рано от холандското ведомство подчертаха, че в доклада на Съвета за сигурност ще бъдат посочени причините за случилото се, това, до каква степен пътниците да осъзнавали, че е станала катастрофа, въпроса за полета над зоната на конфликта, както и защо роднините на загиналите няколко дни са чакали потвърждение за смъртта на близките си.

С определянето на виновниците за катастрофата се занимава международната следствена група (JIT), в която влизат Малайзия, Холандия, Австралия, Белгия и Украйна. Разследването в момента продължава, като датата на оповестяването на резултатите от него все още не е известна.