Андрей Ковачев призовава ООН за борба с трафика на хора и финансирането на терористични групи
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Октомври 2015 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Ковачев призовава ООН за борба с трафика на хора и финансирането на терористични групи

/КРОСС/В рамките на редовно заседание на Комисията по външни работи на ЕП беше гласуван проектодоклад "Относно ролята на ЕС в рамките на ООН - как да се постигнат по-успешно целите на външната политика на ЕС".

Евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) взе участие в изготвянето на доклада, като неговите изменения залегнаха във финалния текст, който предстои да бъде гласуван по време на втората пленарна сесия през ноември в Страсбург.

Проектодокладът призовава за засилване на ролята на ЕС в рамките на ООН, подкрепя цялостната реформа на системата на ООН с оглед засилване на нейната легитимност, регионално представителство, прозрачност, отчетност и ефективност в отговор на все повече предизвикателства, пред които е изправена международната система. Специално се подчертава нуждата от по-ясни правила при избора на Генерален секретар на ООН и нуждата от равенство между половете в този процес. В съзвучие с Лисабонския договор, който призовава за подсилване на европейската външна политика, проектодокладът залага дългосрочната цел за постоянно място на ЕС в бъдещ разширен формат на Съвета по сигурност.

Едно от ключовите изменения, които бяха одобрени, е свързано с мигрантската криза и дейността на т. нар. Ислямска държава. Във връзка с жестокостите и нарушенията на човешки права, ООН се призовава да създаде допълнителни механизми за превантивно и ранно предупреждаване, както и по-ясно прецизирани мандати за мироопазващи и миротворчески операции, които предвиждат конкретни правила за изтегляне в случай на криза.

Според поправката на българския евродепутат, Съветът по сигурност се приканва "да изгради инструменти и начини за ефективно предотвратяване на подобни жестокости и да призове държавите-членки на ООН да се борят с трафика на хора, рекрутирането и финансирането на терористични групи."

Проектодокладът приветства създаването на Политически форум на високо ниво по устойчиво развитие, както и по-добра координация в работния процес между Световната банка, Международния валутен фонд и Световната търговска организация.