Афганистанец е бил застрелян при Средец, където трима полицаи се изправиха срещу 54 мигранти
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2015 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Афганистанец е бил застрелян при Средец, където трима полицаи се изправиха срещу 54 мигранти

/КРОСС/Афганистанец е бил застрелян при инцидент в района на град Средец, след като 54 мигранти преминали незаконно българската границата в пресечен, горист терен. Проникването им било установено чрез интегрираната система за гранична охрана.

На извънреден брифинг лавният секретар на МВР Георги Костов заяви, че експертиза ще установява дали смъртният случай е причинен от рикошет от куршум, изстрелян във въздуха, с цел да спре идващите мигранти, които оказали съпротива, както твърдят граничните полицаи.

Наш граничен патрул от граничари и полицаи в района на ГПУ Средец се е натъкнал на 50 нарушители, незаконно проникнали в страната ни. Всичките нарушители към момента са задържани, на видима възраст между 20 и 30 години, във видимо добро състояние, най-вероятно с афганистански произход. По време на задържането имаме данни, че са оказали съпротива. Един от служители е произвел изстрел и, по негови думи, от рикошет е пострадал и впоследствие е починал един от нарушителите на държавната ни граница, Извършват се процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествие от следовател от Окръжна прокуратура - Бургас, по чиято съдебна юрисдикция е местопроизшествието, разказа Костов. 

Засегнатият в тила мигрант е починал по-късно в болница. Останалите нарушители са били задържани. Категорично беше опровергана първоначалната информация за престрелка между мигрантите и българските служители на реда. В пaтрула са участвали двама граничари и полицай, комaндирован от вътрешността на страната. Изстрелът е произведен от служител на "Гранична полиция".

Срещу 54-мата мигранти са се изправили само трима полицаи. 

Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство по случая. На мястото на инцидента е командирован наблюдаващият делото прокурор Десислава Трифонова. Постановено е извършване на балистична експертиза. Извършен е втори оглед на мястото, назначена е и съдебно-медицинска експертиза. В хода на разследването са иззети раница, която е била на гърба на починалия, два мобилни телефона и служебно огнестрелно оръжие, от което е липсвал един патрон.

Веднага след като научи за случая, премиерът Бойко Борисов напуснал заседанието на лидерите на Европейския съюз в Брюксел, за да се върне в България.

В първи реакции за БНР ръководителите на европейските институции изразиха готовност да помогнат на страната ни. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер научи от въпроса на Националното радио за случилото се на българо-турската граница и обясни: Вече ми е трудно да коментирам, нещата, които знам, затова ми е невъзможно да коментирам тези, за които не знам. Но ние сме с България.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че преди на напусне срещата, българският министър-председател му е казал за инцидента с мигрантите на границата ни с Турция, и допълни:

За мен това е още един аргумент колко е важна дискусията ни тази вечер. Защитата на външните граници е нашият първи приоритет сега. Разбира се, господин Борисов е абсолютно наясно, че ние сме готови да помогнем на България и българското правителство - всъщност половината от разговорите ни днес бяха именно как да съдействаме за възстановяване контрола по нашите външни граници.

От началото на миграционната криза в Европа, това е първият случай при който е застрелян човек, прекосил сухопътната външна граница на държава членка на ЕС.