Джон Кери се среща с Ирина Бокова в ЮНЕСКО
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2015 21:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джон Кери се среща с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

/КРОСС/Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети на 18 октомври ЮНЕСКО, където ще се срещне и разговаря с генералния директор на Организацията Ирина Бокова, съобщиха дипломатически източници в Париж.

Според тях, по време на разговорите се очаква Кери да потвърди ангажимента и подкрепата на правителството на САЩ за усилията на ЮНЕСКО в борбата й с екстремизма и културното прочистване, срещу радикализацията сред младите хора, пресичането на трафика на културни ценности като начин на финансиране на тероризма, за опазване на културното наследство, устойчиво развитие и мир.

Това е второ посещение на държавен секретар на САЩ в ЮНЕСКО и показва значението, което САЩ придават на Организацията. През 2011 година Хилари Клинтън също посети като държавен секретар ЮНЕСКО и заедно с Ирина Бокова лансираха в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун инициативата „Глобално партньорство за образование на момичета".

Визитата на Джон Кери беше обявена по време на политическите дебати в Изпълнителния съвет от посланичката на САЩ в ЮНЕСКО Кристъл Никс-Хинс, която припомни, че генералният директор Ирина Бокова е единственият ръководител на организация на ООН, поканена от Барак Обама да участва в срещата на върха в ООН за борбата срещу екстремизма през септември тази година, председателствана от американския президент. „Това е признание за ролята на ЮНЕСКО в укрепването на мира и сигурността", заяви посланичката на САЩ.

Това не е първата среща на генералния директор Ирина Бокова и американския държавен секретар Джон Кери. През септември миналата година двамата участваха във форум, посветен на опазването на сирийското и иракско културно наследство, в музея „Метрополитън" в Ню Йорк .

В посещението на Кери наблюдатели в Париж виждат желанието и амбицията на САЩ да укрепят позициите си в ЮНЕСКО и тяхната силна и недвусмислена подкрепа за Организацията в годината на нейния 70-ти юбилей.