Google предава на живо от операционната на МБАЛ „Св. Анна“
Секция: Здраве
22 Октомври 2015 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google предава на живо от операционната на МБАЛ „Св. Анна“

/КРОСС/Смяна на раменна става ще се предава на живо през „Google - Italia" в цял свят, от операционната зала на варненската болница „Св. Анна" в петък. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия - водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската болница - доц. д-р Руслан Попстефанов, ръководител на Катедра „Ортопедия и травматология", д-р Ивайло Митковски и д-р Николай Коларов - асистенти към катедрата.

На пациента, който е със значително износване на ставата, ще бъде поставена безплатно модерна раменна протеза от модел, който ще се имплантира за първи път в България. Изкуствената раменна става е предоставена от фондация „Черноморско-Средиземноморска медицинска академия", на чиято поредна инициатива „Work together" ортопедичната клиника в МБАЛ „Св. Анна" ще бъде домакин.

Запис и предаване в реално време на уникалната операция ще бъдат направени и от телевизионния канал на Медицинския университет. Интервенцията ще може да се наблюдава в аудиторията на МБАЛ „Св. Анна" и в учебния център на Медицински университет - Пловдив в рамките на провеждащия се там по същото време международен учебен курс по ортопедична анатомия - също инициатива на фондация „Черноморско-Средиземноморска медицинска академия".

Раменното протезиране в България все още е в началото на развитието си, поради високата цена на протезите, които към момента се заплащат изцяло от пациентите. Ортопедичната клиника в МБАЛ „Св. Анна" е амбицирана да върви в крак със световните тенденции в раменното ендопротезиране и с тази on-line операция ще сложи началото на въвеждането в клиничната практика на още една специална ендопротезна конструкция, обясни дни преди демонстрационната операция доц. Руслан Попстефанов.