FAZ: Меркел ще предложи на България да сключи споразумение за реадмисия с Афганистан
Секция: СВЯТ
25 Октомври 2015 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
FAZ: Меркел ще предложи на България да сключи споразумение за реадмисия с Афганистан

/КРОСС/ Освен от Западните Балкани, германското правителство ще експулсира и бежанци от Афганистан. Берлин е решил да позволява бежански статут само в единични случаи и ще договори с Афганистан споразумение за реадмисия от страни от ЕС, ще съобщи канцлерът Ангела Меркел на срещата си с премиерите от страните от т. нар. Балкански път днес в Брюксел, съобщава БНР.

В срещата участва и българският премиер.

Бежанската група от Афганистан е втората по големина след сирийската. Досега афганистанците рядко биваха експулсирани и оставаха в Германия с години, докато се реши статутът им. Само в единични случаи те бяха връщани обратно. Берлин е решил да коригира това и освен кандидатите за бежански статут от Западните Балкани да експулсира масово и хора от Афганистан. Право на оставане ще имат само единични случаи, които докажат, че в родината си рискуват живота си.

Според вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Меркел ще предложи на лидерите от балканските държави, през които минават тези бежанци, в т. ч. България, да сключат споразумение за реадмисия с Афганистан. Германското правителство е обезпокоено от това, че афганистанската група на бежанците расте главоломно. Практически в страните от ЕС има негласно спиране на тяхното експулсиране, но това трябва да се промени, тъй като според проучванията само 50% от искащите убежище наистина са застрашени в родината си. Германия се надява с налагането на твърда линия по отношение на бежанци от държави, в които няма война, да даде ясен сигнал, че няма да приема икономически бежанци.