Шарка плъзна из страната
Секция: Здраве
28 Октомври 2015 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шарка плъзна из страната

/КРОСС/ Шарка плъзна из страната. Бум на варицела и скарлатина отчитат районните здравни инспекции в цяла България. Само в София за петте дни на миналата работна седмица за регистрирани 20 случая на варицела и два - на скарлатина. Преди 14 дни те са били двойно по-малко. В Пловдив варицелата засегна 27 души, 16 от тях са от самия град, като само седмица по-рано броят на заболелите от този вид шарка е бил 19. Други девет са се разболели от скарлатина. Двойно за седем дни е скочил броят и на заразените от варицела и скарлатина в Бургас. Там заболелите са 17 за седмица. Най-висок е пикът на шарката в Старозагорско - общо 36 случая за по-малко от седмица. Децата в повечето села в областта са засегнати от заразата.

Най-много са случаите в самия град, както и Казанлък, Овощник, Розово, Енина, Бузовград, Копринка и Хаджи Димитрово. В Бургас за седмица разболелите се са 17. Към момента Видин и Видинска област, Благоевградско, Ямболско и Сливенско са най-чисти от инфекцията. Там инфектираните със скарлатина и варицела са единични случаи.

Такава висока заболеваемост не помним от десетилетия, коментира пред „Монитор" завеждащият детското отделение в Инфекциозната болница в столицата и допълни, че особено варицелата е много силно заразно заболяване. Само от началото на годината до момента от нея са заболели 30 хиляди деца и възрастни, докато през цялата 2014 г. те са били 22 хиляди души, посочи лекарят. В потвърждение на тревожните цифри той припомни епидемията от морбили през 2009-2010 г., когато за целия период се разболяха 24 хиляди души. България е единствената страна в Европейския съюз, в която не се слага ваксина срещу варицелата. Това е обяснението на водещия инфекционист д-р Атанас Мангъров за голямата заболеваемост от шарка в страната. По думите му тя не се внася у нас, тъй като не е регистрирана по българското законодателство Така, българчетата остават най-уязвими срещу варицела на континента. Ваксината е задължителна в Германия, Гърция, Италия, части от Испания, а в останалите страни е препоръчителна и се доставя по заявка на родителите от аптекаря или педиатъра. Дори в съседна Сърбия и Хърватия човек може да си я поръча за детето.

Д-р Мангъров обаче предупреди българските родители да не си правят труд да я внасят от там, тъй като ваксината е жива и за транспортирането и съхранението се изисква определена температура. Водещият специалист припомни, че за разлика от хлапетата, възрастните я карат много тежко, като инфекцията може да удари тежко белите дробове и да докара смъртоносен мозъчен енцефалит. Към проблема с варицелата се прибавя и този със скарлатината, която джипитата често пъти объркват с други вирусни инфекции и ги тъпчат ненужно с антибиотици, разказа още д-р Мангъров.