При варицела не се дава антибиотик
Секция: Здраве
29 Октомври 2015 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
При варицела не се дава антибиотик

/КРОСС/От началото на годината досега има деветнадесет хиляди и няколкостотин случая на варицела, а за миналата година те са били двадесет и две хиляди и няколкостотин случая. През 2013 година имаше 37 хиляди случая на варицела.

Това каза в сутрешния блок на ТВ7 доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София, като уточни, че заболяванията от варицела не са нещо ново за нашата страна.

По думите му, случаите със скарлатината са малко по-малко. Обикновено имаме между 3 и 4 хиляди случая, а до този момент през годината те са около 3600.

Специално при варицелата даването на антибиотици не играе никаква роля, защото това е една вирусна инфекция и евентуалните усложнения, които могат да се лекуват с антибиотици са в много малък процент от случаите и подобни усложнения обикновено настъпват към края на едно заболяване.

При скарлатината нещата са малко по-различни, защото тя е бактериална инфекция, която за разлика от варицелата не е толкова силно заразна. За да се заразите със скарлатина трябва да сте в много близък контакт със заболелия - целуване между децата, целуване на играчките, пиене от едни и същи шишета, обясни доц. Мангъров.

Вчера от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за завишение на заболяемостта от варицела и скарлатина в страната. И двата вида шарка обаче са сезонни и увеличената им честота е в рамките на нормалното, посочи пред Дарик директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.