Stratfor: Германия преосмисля отношенията си с Русия
Секция: СВЯТ
30 Октомври 2015 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Stratfor: Германия преосмисля отношенията си с Русия

/КРОСС/ Визитата на вицеканцлера и министър на икономиката на ФРГ Зигмар Габриел в Москва свидетелства, че Германия преосмисля своите отношения с Русия, считат анализаторите от американския изследователски център Stratfor.

В сайта на организацията се казва, че макар официалната цел на визитата да е обсъждане на двустранния стокооборот, срещата предполага, че Берлин търси начини да смекчи или даже да отмени сегашните наказателни мерки против Москва.

Санкциите на ЕС усложниха експорта на стоки в Русия. В първата половина на 2015 г. доставките на немска продукция за РФ са намалели с 32% спрямо същия период на миналата година. Икономическият ръст в Европа е крехък и Берлин се стреми към диверсификация на своя експорт.

Берлин е заинтересован и от укрепване на енергийните връзки с Москва. Освен това Германия разглежда Русия като ключов играч в разрешаване на сирийската криза, свързана с наплива на бежанци в Европа. Позицията на Берлин по отношение към правителството на Башар Асад винаги е била по-мека, отколкото в другите европейски страни, считат анализаторите.

Според тях, Германия може да дефинира причини за смекчаване на позицията по отношение на Москва, тъй като през последните месеци обстановката в Украйна остава стабилна. Държави като Италия, Франция, Чехия, Унгария и Гърция само биха приветствали подобряването на отношенията, пишет Stratfor.