Лавров обобщи резултатите от срещата във Виена
Секция: Русия
31 Октомври 2015 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров обобщи резултатите от срещата във Виена

/КРОСС/ Единството на Сирия, нейната независимост, териториална цялост и светско начало трябва да бъдат съхранени, се казва в комюникето, прието след преговорите във Виена.

В него се отбелязва още, че всички държавни институции в Сирия трябва да останат незасегнати. Освен това, участниците в преговорите във Виена са съгласни с това, че в Сирия трябва да се ликвидират групировките, които ООН призна за терористични.

Русия и САЩ не постигнаха съгласие относно това, как да се реши съдбата на сирийския президент Башар Асад, но в съвместното изявление след срещата във Виена бе потвърдено, че този въпрос трябва да решат самите сирийци. Това заяви след виенската среща в петък руският външен министър Сергей Лавров.

„Както каза Джон (Кери), ние не постигнахме съгласи за това, как да се реши съдбата на Башар Асад, – посочи руският външен министър. – Русия е убедена, че този въпрос трябва да решат самите сирийци в контекста на политическия процес, и в нашето съвместно изявление това е потвърдено“.

Срещата във Виена бе необходима за постигането на съгласие между страните, заинтересовани в разрешаването на конфликта в Сирия.

„Тази среща бе необходима за постигането на съгласие между нас, – каза Лавров. – Освен това, засега ние не виждаме представителна делегация на опозицията“.

Руският външен министър добави, че с тази задача – формирането на делегация на опозицията – „ще се заемат в това число и представителите на ООН“ под ръководството на специалния представител на генералния секретар на организацията Стефан де Мистура.

Лавров заяви, че кръвопролитията в Сирия трябва да бъдат прекратени, както и да не се допуска това терористите да превземат властта в арабската република.

„(Държавният секретар на САЩ) Джон Кери много говори за това, какво се случва в Сирия, какви страдания е принуден да търпи сирийският народ, колко кръв се е проляла, колко хора са откъснати от родните си места, – каза министърът. – Искаме да прекратим тази ситуация и да не допуснем терористите да превземат властта в страната“.

Лавров отбеляза, че участниците в срещата във Виена се обръщат към ООН с молба да съберат представителите на правителството и опозицията за начало на политически процес.

„Едно от най-важните споразумения днес се заключава в това, че участниците в срещата се обръщат към ООН с молба да съберат представителите на правителството на САР и опозицията за начало на политически процес“, подчерта Лавров.

Участниците в многостранната среща за Сирия във Виена постигнаха много важни споразумения по въпроса с борбата срещу тероризма.

„Темата за борбата срещу тероризма днес прозвуча във всички изказвания без изключение, и ние постигнахме много важни споразумения“, каза министърът. „Договорихме се, и това е отразено в съвместното изявление, твърдо и последователно да се борим срещу ИД и другите терористични групи, които са признати за такива от Съвета за сигурност на ООН“, поясни Лавров.

Той отбеляза също, че терористичните организации няма да попадат под прекратяване на огъня в Сирия.

„Днес всички проявиха готовност за компромиси, надявам се, че тази готовност ще се укрепва в хода на следващите ни срещи, за които се уговорихме, – каза министърът. – Следващата среща трябва да се състои след не по-късно от две седмици. За конкретната дата ще се договорим малко по-късно“.

Отговаряйки на въпрос на журналисти, министърът отбеляза, че решението на САЩ за разполагане в Сирия на спецназ няма да повлияе на позицията на Русия за обединяване на усилията за борба срещу тероризма.

„Нашата позиция не се е променила, – заяви той. – Нашата задача се състои в това да открием общия враг и да се борим срещу него“.

РФ предложи на САЩ да координират действията на военните си в Сирия, като засега се договориха само за избягване на инциденти във въздуха.

Лавров е убеден, че Русия и САЩ могат по-ефективно да си сътрудничат в борбата срещу тероризма.

Министърът отбеляза също, че решението на САЩ да изпрати спецназ в сиря прави още по-актуална задачата за сътрудничество между военните на РФ и САЩ.