Веселин Топалов се изкачи на второ място в ранглистата на ФИДЕ
Секция: СПОРТ
01 Ноември 2015 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Веселин Топалов се изкачи на второ място в ранглистата на ФИДЕ

/КРОСС/ Българският гросмайстор Веселин Топалов се изкачи на второ място в световната ранглиста на Международната федерация по шахмат. Топалов изпревари индиеца Вишванатан Ананд при обновяването на класацията за ноември.

Топалов, който изигра 14 партии през октомври и достигна до четвъртия кръг на Световната купа в Баку, има ЕЛО 2803. Коефициентът му е с 10 точки по-нисък в сравнение с октомврийската класация, но въпреки това той измества Ананд, който също е с ЕЛО 2803.

По-рано през годината Топалов отново достигна до второто място в световната ранглиста. Това се случи в началото на юли, след като спечели силния турнир в Ставангер.

„Изненадан съм от резултатите, защото, когато не тренираш, би трябвало да имаш по-лоши резултати. Може би липсата на стрес оказва влияние. Не съм добре физически и единственото обяснение е, че играя без стрес. Няма нужда да доказвам нищо, но се надявам да се подобря физически до турнира в Лондон", каза Топалов в петък.

Убедителен лидер в ранглистата продължава да бъде световният шампион Магнус Карлсен. Норвежецът е с ЕЛО 2850.

От българите в топ 100 е още Иван Чепаринов. Той има 11 официални срещи през миналия месец и качва ЕЛО-то си с точка до 2682, но пада с шест позиции до 64-ата.

В световната ранглиста при жените гросмайстор Антоанета Стефанова се изкачва с четири места до 12-ото с ЕЛО 2519. Ива Виденова пък прогресира с една позиция до 80-ата с ЕЛО 2384. Хоу Ифан от Китай остава на върха при дамите с ЕЛО 2683.