А. Гълъбов: Политическата социализация е изключително затруднена
Секция: Коментари
01 Ноември 2015 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
А. Гълъбов: Политическата социализация е изключително затруднена

/КРОСС/ Способността на един или друг кметски екип да привлече средства от европейски програми не може да бъде цялата територия на дискусия за местното развитие

Не смятам, че ниската активност днес е някаква обичайна норма. Няма основание, свързано с обективния политически залог, за по-ниската избирателна активност. Това, което демотивира избирателите, е липсата на съществена предизборна кампания тази седмица, както и разбирането, че по някакъв начин изборите са отминали и всичко вече е решено, каза политологът Антоний Гълъбов в интервю за БНР: „Очаквам по-висока избирателна активност в следобедните часове, тъй като има ясно изразен залог - близки дистанции, постигнати на първия тур".

Причина за ниската активност политологът вижда в продължаващата анонимност и неразпознаваемост на общинските съветници: „А не трябва да забравяме, че през всички тези години общинските съвети определят местната политика и контролират дейността на кмета".

Друг проблем е и липсата на съществен смислен дебат по отношение на местната политика и развитие: „В по-голяма част от случаите вниманието беше насочено към способността на един или друг кметски екип да привлече средства от европейски програми, но е напълно очевидно, че това не може да бъде цялата територия на дискусия за местното развитие. Липсваше в предизборните кампании опит да се мисли за местното развитие, потенциала за развитие, възможностите за индивидуализиране на местната политика, тъй като няма общо решение".

Според Гълъбов в цялата партийна политическа система, която страда от много ниско обществено доверие и ниска политическа легитимност, има дълбоки процеси на трансформация: „Имаме изключителен тежък и затруднен процес на политическа социализация. Младите хора в България не разпознават своето място като активни участници в процеса на формиране на политиката на страната и населените си места. Невъзможността да се говори с младите хора означава, че родителските поколения нямат готовност да осмислят собствения опит и да се опитат да го предадат на децата си. Това са сериозни и дълбоки социални проблеми, които без съмнение се отразяват върху политическото участие".