Ракиеният сезон дойде, пазете се от ментетата
Секция: Коментари
02 Ноември 2015 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ракиеният сезон дойде, пазете се от ментетата

/КРОСС/ Есента дойде, а с нея и традицията на българина да си сипва по някоя чашка вечер в студеното време. Лекарите алармират, че и през този сезон консуматорите трябва да внимават какво слагат на масата си, т.к. започват главоломно да валят случаите с натравяне с изключително опасния метилов алкохол. Спиртните напитки произведени от нелицензирани казанджийници са силно токсични, вредни за здравето и в нередки случаи водят до смърт.

Всяка година у нас умират поне по 10 души в следствие на употреба на нелегален алкохол, който съдържа голямо количество метил. Метиловият алкохол е свръхтоксичен, дори употребата на едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора. Държавата се опитва да вземе мерки срещу т.нар. домашни казани, които в последствие се оказва, че произвеждат десетки, стотици литра ракия, предназначени не за собствена консумация, а за търговски цели с непроверен, неконтролируем и опасен за здравето продукт, който влиза в организма на потребителите благодарение на прекалено атрактивната си цена и сълзливите етикети, изрязвани на ръка, върху пластмасови шишета и дамаджани с надпис „Домашно производство", „Произведено в България", „Традиционна българска".

Опасността при направата на ракия в домашни условия идва от невъзможността на отделянето на метила от любимия алкохолен еликсир. Това на практика няма как да се случи в примитивна среда на производство без специализирани уреди. Домашният казан е често непочистен или още по-лошо - добре почистен със силни токсични вещества, които могат до доведат до натравяне на продукцията, а от там - и на консуматора. Огромна грешка за спестяване на средства при производството на ракия в казан, е влагането на изгнили плодове, прекалено стари компоти, които в краен резултат водят не само до главоболие при потребителите, но и до отделянето на метанол в традиционната напитка. А по-малко от 100 мл. от тази течност в човешката кръв причиняват смърт. Друга практика е влагането на плодовете заедно с костилките при варенето на алкохол. Ситуация, която далеч не би трябвало да се подценява, т.к. костилките отделят цианидна киселина при процеса на преработка, която в добавка с метанол взаимодейства и течността става убийствена. Първакът, за съжаление, в нередки случаи не се премахва за добиването на повече количества ракия за продан. Действие - немислимо, неуместно, пагубно, откъм количества на метанол в ракията от казан.

Лекарите алармират „Пазете се!". Не се доверявайте лекомислено на прехвалени от уста на уста съмнителни алкохолни напитки в пластмаса, които не са под контрол на държавните органи. Етикетът „домашно" не винаги означава качествено, истинско, безопасно, невредимо. Нелегалните казани нарастват, а с тях и продажбата на нелегален и опасен алкохол вече не само по сергиите на пазарите, а в големи all inclusive хотели, сипвани в кани от туби под масите.