Приятели на Андрей Монов: Номинацията на убиеца Полфрийман за „Човек на годината" е обида към паметта на жертвата
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Ноември 2015 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приятели на Андрей Монов: Номинацията на убиеца Полфрийман за „Човек на годината" е обида към паметта на жертвата

/КРОСС/ Австралиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в София, е сред номинираните за наградата „Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК). Той ще участва в надпреварата за приза като председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация, което защитава правата на лишените от свобода и докладва на БХК за установени нарушения.

Номинацията на Джок Полфрийман предизвика масово възмущение.

В студиото на Нова телевизия приятели на убития Андрей Монов изразиха недоумението и огорчението си от решението на БХК. Според тях това е обида към паметта на жертвата. По думите им един антибългарски комитет дава номинация, която е крайно нелепа и дава грозен сигнал на и без това срутеното ни общество, че всеки убиец може да стане човек на годината.

От своя страна председателят на БХК Красимир Кънчев заяви, че номинацията не е на комитета, а е допусната от нея. Номинирано е дружеството и дейността му, на което Полфрийман е председател.

"Тази номинация по никакъв начин не може да се свързва с неговото деяние. Всички членове на това дружество са осъдени и то с ефективни присъди. Това е единствената в България регистрирана от съда организация с нестопанска цел на лишени от свобода, повечето от които изтърпяват присъди", поясни Кънчев.