Галерия "Възраждане" празнува 70-ия рожден ден на Слав Бакалов
Секция: КУЛТУРА
06 Ноември 2015 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Галерия "Възраждане" празнува 70-ия рожден ден на Слав Бакалов

/КРОСС/На 10.11.2015 г. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Слав Бакалов по случай неговата 70-годишнина.

Изложбата ще продължи до 23.11.2015 г., съобщи kulturni-novini.info.

С новата си колекция картини Слав Бакалов се завръща променен. Героите му са в особени ситуации, еротиката му е нападателна, някаква особена екстремност шества и лъха от платната. Образите сякаш не са се подчинявали много на ръката с четка и са предпочели да се впуснат в лични авантюри.

Колоритът е същият, чист и ярък, но има и странна, нова линеарност в пространствата на творбите, която поставя една категорична фигурна симетричност върху всичко нарисувано.

Слав Бакалов е роден през 1945 г. в София, България. През 1964 г. завършва Художествена гимназия в София, а през 1975 г. завършва Националния кинематографичен институт в Москва.

От 1975 г. до 1989 г. създава повече от 55 анимационни филма. Автор е на 4 сатирични романа, 4 документални филма и един игрален - „Монолог за прасенцето". За анимационните си филми е носител на много международни награди - Първа награда за анимация в Анеси, "Златна плоча" - Атина, "Сребърен дракон" - Краков, Награда за постижения в анимацията - Отава и най-престижната между тях - "Златна палма" от филмовия фестивал в Кан през 1985 г.

Работи също живопис и има реализирани над 40 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Слав Бакалов работи още и като скулптор, режисьор и сценарист на анимационни филми и театрални пиеси.

През 2008 режисира пиесата на Дейвид Мамет "Ноември" в Сатиричен театър "Алеко Константинов".