България с мобилна лаборатория за бързо реагиране при ядрени аварии
Секция: ИКОНОМИКА
06 Ноември 2015 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България с мобилна лаборатория за бързо реагиране при ядрени аварии

/КРОСС/България си има мобилна лаборатория за бързо реагиране при химични, биологични и ядрени аварии. За това се похвали директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките доц. Д-р Димитър Тонев.

Той обясни, че проектът, който е съвместен със съседна Румъния, ще спомогне за надеждно откриване, реакция и оповестяване в реално време при аварийни ситуации, причинени от промишлени аварии.

По думите на доц. Д-р Димитър Тонев бусът, който е мобилна лаборатория, ще подобри техническите възможности за откриване и оповестяване на рискове в случаи на аварии. Проектът е съвместен с Румъния, уточни Тонев.

„Съвременните химически производства, съвременните биотехнологични процедури, както и съвременната ядрена енергетика създават предпоставки за аварийни ситуации, които биха могли да предизвикат радиационно замърсяване. По тази причина мотивацията на 4 големи институции на двете държави е да се създаде този проект", добави той.

Сред целите на проекта е и да се повиши общественото осъзнаване на технологичния риск в целия регион, посочи още доц. Димитър Тонев.