Среща на върха за миграцията
Секция: СВЯТ
11 Ноември 2015 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среща на върха за миграцията

/КРОСС/Най-малката страна от ЕС Малта е домакин на едно от най-големите международни събития на годината, посветено на глобалната миграционна криза.

Европейският съюз ще преговаря с африканските лидери за спиране на потока от нелегални имигранти на двудневна среща на високо равнище в малтийската столица Валета. Очакват се делегации от 35 страни от Африка и 28 държави-членки на Евросъюза. След африканската конференция за миграцията, държавните лидери от съюза ще заседават и за постигането на консенсус по допълнителни мерки срещу бежанската криза.

Инициативата във Валета е насочена към мигрантите, които идват от Африканския континент през Средиземно море и с риск за живота си нелегално пристигат на европейска територия. Голяма част от тях не отговарят на международната конвенция и не могат да получат статут на бежанци. Определяни като икономически, нелегални имигранти, те се превръщат в бреме за европейските власти, които търсят места за настаняване на хората, нуждаещи се от хуманитарна закрила.
Принудителното връщане на нелегалните имигранти със самолети, обаче се оказва логистична и юридическа трудност за европейците. Затова те предлагат съвместен план за действие на африканските страни на произход и транзит на имигрантите.
От тях се иска да контролират границите си, да се борят с трафикантите на хора, да въведат системи за регистрация, пръстови отпечатъци и карти за самоличност, да подписват и спазват споразуменията за реадмисия и да приемат обратно гражданите си, принудително върнати от Европа, да подобрят икономическото състояние в родните им страни, за да се разубедят хората да имигрират. В замяна ЕС обещава 1,8 милиарда евро помощ за развитие, облекчен визов режим за студентски програми и система за легална имиграция на квалифицирани работници.
Според дипломатически източници все още има противоречия около политическата декларация, която трябва да се подпише заедно с плана за действие.
По данни на агенцията ФРОНТЕКС хората, които прекосяват нелегално европейските граници идват предимно от Еритрея, Сомалия, Нигерия, Камерун, Мали, Сенегал, Гамбия, но също Алжир и Мароко.