Румен Овчаров: И БСП, и държавата, и енергетиката, се движат на заден ход
Секция: ПОЛИТИКА
11 Ноември 2015 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Овчаров: И БСП, и държавата, и енергетиката, се движат на заден ход

/КРОСС/И БСП, и държавата, и енергетиката, се движат на заден ход.

Това мнение изказа в ефира на БНР бившият енергиен министър Румен Овчаров. 

Той посочи, че за последната една година БСП не е направила нищо, за да се разграничи от ролята си на слугиня за изпълнение на чужди корпоративни интереси, а енергетиката сме я докарали до пълен финансов колапс, който скоро ще бъде и технологичен. 

Енергетиката не е фабрика за мармалад. Тя е дългосрочно планиране, дългосрочна стратегия. Като се вземе решение и тръгнеш да го реализираш, значи го реализираш. А ние какво правим в момента? Вече 7-8 месеца си говорим, че ще спре изкупуването на неефективните производства от топлофикационните дружества и взе още нямаме наредба и нямаме уреди, с които да мерим кои са ефективни и кои не са, коментира бившият енергиен министър. 

Ако НЕК се обяви във фалит, все пак трябва да се направи сметка какъв ще бъде ефектът върху цялата държава, посочи той и добави: А пък БЕХ е новото боклуджийско кошче, в което се трупат всички негативи в енергетиката.

Овчаров смята, че ще се стигне до приватизация на големите държавни, все още нефалирали предприятия. Не оздравяваме енергетиката, защото се страхуваме, че с всяко едно действие засягаме интересите на някого. Добре, след като е така - ще загубим енергетиката си, заключи той.

Преди да говорим с колко ще трябва да поскъпне токът, трябва да си отговорим защо са такива разходите в енергетиката и докога ще продължаваме да плащаме нелегитимни разходи, коментира още Овчаров.