Ердоган предупреди САЩ да внимават с "подклаждането на огъня" в Сирия
Секция: СВЯТ
11 Ноември 2015 16:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган предупреди САЩ да внимават с "подклаждането на огъня" в Сирия

/КРОСС/Турция иска световните лидери да обсъдят конфликтите в Сирия и Ирак на срещата на Г-20 през уикенда и е готова да предприеме „по-сериозни стъпки" в региона след провелите се на 1 ноември парламентарни избори. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс".

Лидерите на групата на 20-те големи икономики (Г-20), включително САЩ, Китай, Япония, Русия, Канада, Австралия и Бразилия, ще се срещнат в неделя и понеделник в средиземноморския курорт Анталия, за да обсъдят глобалните икономически проблеми.

Ала Турция, която е страна членка на НАТО и прие повече от 2 млн. бежанци от Сирия и Ирак и е изправена пред нарастваща заплаха от разпростиране на конфликтите, иска държавните глави също да обсъдят размириците там.

„Настояването от наша страна за включването на Ирак и Сирия в дневния ред на Г-20 не е против основните цели на платформата", посочи Ердоган пред бизнесмени в столицата Анкара.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, основана от Ердоган, си възвърна парламентарното мнозинство, което загуби само пет месеца по-рано.

„Резултатите на изборите на 1 ноември напълно отстраниха политическата несигурност в Турция и ни дадоха възможността да предприемем по-сериозни стъпки относно регионалните проблеми", изтъкнал Ердоган, без да уточни какво по-конкретно има предвид.

Турция е твърд противник на сирийския президент Башар ал Асад, твърдейки, че траен мир е невъзможен без неговото оттегляне от властта. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви във вторник, че Турция би отговорила на въздушни и сухопътни заплахи от Сирия и че е необходима нова стратегия.

Турция също така се очаква да използва председателството си на Г-20, за да се опита да убеди съюзниците си, включително Вашингтон, срещу даването на сирийските кюрдски бунтовници, които са съюзници на САЩ, по-голяма роля в борбата срещу „Ислямска държава".

Турция разглежда напредъка на сирийските кюрди като заплаха за националната си сигурност, опасявайки се, че те биха могли да подхранят сепаратизма сред кюрдите в Турция.

„Всеки, които подклажда огъня в Сирия, ще се изгори. Това е приятелско предупреждение", предупреди Ердоган.