Жельо Бойчев: Управленската политика на ГЕРБ се провали
Секция: ПОЛИТИКА
11 Ноември 2015 21:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жельо Бойчев: Управленската политика на ГЕРБ се провали

/КРОСС/Държавата не може да се управлява само с пропаганда.
„Нищо от големите заявки и претенции при създаването на това голямо управляващи мнозинство не е реализирано в нито един сектор. Те дори и не са започнати". Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в ефира на БНТ. По думите му фактът, че в проекта за бюджет за 2016г. се иска актуализация на бюджета за 2015г. е израз на провала на политиката на правителството на ГЕРБ. Бойчев припомни, че управляващите са твърдели, че бюджетът е изпълним - консервативни приходи, икономически растеж под 1%. „Държавата не може да се управлява с пропаганда и внушения", категоричен бе той. По думите му при разглеждането на бюджета лъсва и истината: от прокламираните допълнително събрани 2 млрд. лв. в актуализираната справка за 2015г. на МС има 350 млн. лв. преизпълнение на приходите от ДДС и 310 млн. от акцизи. „Когато правиш актуализация на бюджет, който сам си направил, това е провал на управленската политика", заяви депутатът от левицата. Той подчерта, че вместо да бъде изпълнен скромният бюджет, сега имат 1 млрд. лв. актуализация, но управляващите са успели да усвоят 5 млрд. лв. нов дълг. Бойчев предупреди, че втора поредна година държавният дефицит е над 3% и по маастрихтските критерии България трябва да влезе в наказателна процедура. „Бяха генерирани само дефицит и нов дълг. Това обрича бъдещите поколения на страната да живеят в тежко положение", коментира той.
Въпреки обещанията управляващите увеличават данъците на хората
Жельо Бойчев коментира, че на фона на прокламираното спиране на контрабандата, увеличение на приходите, реформите и пускането на еврофондовете има опити за увеличаване на данъците на хората. По думите му първи такъв опит е било желанието да се даде възможност на местната власт да облага с до 2% допълнително доходите на физическите лица, който благодарение на реакцията на БСП е отпаднал. Депутатът подчерта, че с гласуваните днес от дясното мнозинство промени са приети данък „Градина"; премахване на данъчните облекчения за санираните сгради; данък „Уикенд". „На фона на уж събраните 2 млрд. лв. допълнително днес успяха и до селските казани за варене на ракия да опрат", заяви социалистът.

Управляващите отхвърлиха възможността за по-справедливо подоходно облагане
Бойчев подчерта, че днес е било отхвърлено предложението на БСП за смяна на единната ставка за облагане на ставката на доходите на физическите лица с прогресивно подоходно облагане. По думите му това се налага и с оглед на разслояването в българското общество и голямата разлика в доходите на хората."Прогресивното подоходно облагане предпоставя повече справелдивост, събира повече средства и е съобразено със средната работна заплата", заяви Бойчев и допълни, че за групите, които имат данъчни облекчения, се оставя разполагаем доход, който ще влезе в потребление, за да може и то да се стимулира, както и растежът в старана.
Беше отхвърлено и предложението за намаляване на ДДС за детските страни в условия на демографска катастрофа.