Дадоха на Конституционния съд и втората част от реформите на Москов
Секция: ПОЛИТИКА
11 Ноември 2015 21:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дадоха на Конституционния съд и втората част от реформите на Москов

/КРОСС/57 депутати от ДПС, БСП и БДЦ дадоха на Конституционния съд (КС) и втората част от здравната реформа „Москов", която бе записана с промени в Закона за лечебните заведения. В КС още от лятото се обжалват поправките в Закона за здравното осигуряване, които въведоха основен и допълнителен пакет за лечение от догодина.
Чрез нови текстове в Закона за лечебните заведения Народното събрание гласува потребностите на населението от достъпна медицинска помощ да се определят и планират на териториален принцип чрез Националната здравна карта. "Считаме, че част от тези промени не са в съответствие с основни конституционни положения като принципа на правовата държава, закрила на инвестициите и на стопанската дейност от закона, правото на гражданите на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ", написаха народните представители до конституционни съдии.
С промените бе заложен нов ред и различен начин за определяне на онези лечебни заведения или техни обединения, с които ще сключва договори касата догодина. "По този начин се въвежда листа на чакащите пациенти, защото не всяко лечебно заведение ще сключва договор с НЗОК и ще може да получи плащане от касата за извършената дейност. А така се нарушава основно социално право - за осигуряване на достъпна помощ", аргументират се депутатите.