„Живот като на кино" - 19 - 24-ти ноември, НДК
Секция: КУЛТУРА
16 Ноември 2015 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Живот като на кино" - 19 - 24-ти ноември, НДК

/КРОСС/На 19- ти ноември, четвъртък, от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на НДК ще се състои официалното представянето на първата част от проекта „Живот като на кино" на Фондация „Стоян Камбарев"- откриването на Фотографската изложба, която включва 33 оригинални фотографии, вдъхновени от известни филми от световното и европейско кино. Изложбата ще може да се види до 24-ти ноември включително.

Проектът „Живот като на кино" е арт продукция, която събира в едно кино, театър, музика и художествена фотография и се финансира по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства" на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., чрез Министерството на културата. Идеята е да се направи интерпретация на влиянието на киното в живота на хората, проекцията му в съвременното изкуство и музикалното му въздействие върху различни социални среди.

В реализирането на „Живот като на кино" участват известни български, музиканти, артисти, фотографи, а продуцент и ръководител на проекта е Деси Тенекеджиева. Фотограф и арт директор е Мариета Ценова в сътрудничество с асистентски екип от млади таланти, които Фондацията подкрепя.

Фотографската част на проекта се разви в 33 фотографии,като след проведен кастинг за снимки бяха поканени 89 участника от различни възрасти, професии, образование, културни интереси, социални и етнически групи

Сред участниците във фотосесиите има и известни имена от културния ни живот като Ицко Финци, проф. Георги Лозанов, Джони Пенков, Джеки Стоев, Константин Вълков, Миленита, Стефан Китанов, Тома Марков, Огнян Видев. В проекта участват и деца, ученици и студенти. Общото между всички са интереса, любопитството и любовта към киното, привързаността към любими герои, филмови звезди и към филмовата музика.

Изборът на лентите е селекция от филмови течения, маркирали миналия век - италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи. Някои от филмите, вдъхновили фотографиите са „Модерни времена" /реж. Чарли Чаплин /, „Закуска в Тифани"/ реж. Блейк Едуардс/ , „Списъкът на Шиндлер" /реж. Стивън Спилбърг/, „Циганско време"/ реж. Емир Кустурица/, „Кръстникът"/ реж. Франсис Форд Копола/ и много други. Не са пропуснати и няколко български филма, сред които се откроява „Козият рог" на Методи Андонов.

Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени, а са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, вдъхновени са от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение.
Откриването на фотографската изложба в НДК, ще протече с любезната подкрепа на винарска изба Етно- дългогодишен и верен приятел на Фондация „Стоян Камбарев", а официален комуникационен партньор е Публисис Груп България.

През месец март ще се осъществи и останалата част от проекта „Живот като на кино", който включва 5 концерт- спектакъла /в София, Пловдив, Варна, Добрич и Търговище/ с филмова музика, мултимедия и съпътстващата ги фотографска изложба. В мултимедийната визия ще бъдат показани откъси от филмите, участващи в изложбата, както и кадри от работната атмосфера по заснемане на фотографиите. Музикален продуцент е маестро Страцимир Павлов.