ИПИ: Нулев бюджетен дефицит, срещу тежки реформи в социалното осигуряване, съдебната система и сектор „Сигурност”
Секция: ИКОНОМИКА
17 Ноември 2015 17:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИПИ: Нулев бюджетен дефицит, срещу тежки реформи в социалното осигуряване, съдебната система и сектор „Сигурност”

/КРОСС/ Дни преди разглеждането на републиканския бюджет в Народното събрание, Институтът за пазарна икономика представи проект за държавен бюджет с нулев дефицит, но постигнат с цената на тежки реформи.
И двата проекта - на държавния бюджет и неговата алтернатива, разработена от икономистите, имат еднаква цел - ускорено намаляване на дефицита. Разликата е в това, че първият не я постига, а трупа нови харчове, докато вторият успява, поне според теоретичния разчет, посочва БНР.

„През 2012 г. бяхме сред шампионите по най-нисък бюджетен дефицит. Сега, към 2014 г., когато са последните годишни данни, България вече е сред лошите примери в Европа - на четвъртото, най-лошо място по бюджетен дефицит - 5,8% по европейската методология. Дори в годините на кризата бюджетният дефицит беше по-малък от този, който имаме за периода 2013-2015 г., коментира Десислава Николова и допълни скритите дългове на държавните предприятия, чиито задължения са в размер на 9 млрд. лева.

Алтернативният бюджет на Института за пазарна икономика разписва фискална рамка, която елиминира бюджетния дефицит, но срещу неотложни реформи в съдебната система и сектор „Сигурност" и в социалното осигуряване.

Икономистите представиха европейско изследване, според което България е първа по брой на прокурорите на 100 хиляди души население, в първата четворка по брой на съдиите, в топ 7 на разтегливата администрация в съдилищата и отново първа по брой на администраторите в прокуратурата - едно огромно звено, което може да освободи не малък финансов ресурс в държавния бюджет, отбеляза Светла Костадинова: „По отношение на бюджета - няма как нещата да се връзват, ако виждаме тази огромна диспропорция по брой съдии, прокурори, администрация и неравномерна натовареност".