Русия въвежда продоволствено ембарго срещу Украйна. ЕС заяви, че няма да компенсира загубата на руския пазар
Секция: Русия
19 Ноември 2015 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия въвежда продоволствено ембарго срещу Украйна. ЕС заяви, че няма да компенсира загубата на руския пазар

/КРОСС/ Руското правителство прие решение да въведе продоволствено ембарго по отношение на Украйна от 1 януари 2016 г.  Това заяви министърът на икономическото развитие на РФ Алексей Улюкаев, предаде ТАСС.

„Тъй като Украйна се присъедини към санкциите срещу Руската федерация – икономически и финансови, ние приехме решение за въвеждане… на защитни мерки във вид на продоволствено ембарго. Просто това решение има отсрочен характер. То ще бъде отсрочено до 1 януари“, заяви министърът.

„С висока степен на вероятност ние ще трябва в едностранен ред да защитаваме пазара си от неконтролируемия достъп на стоки през митническата територия на Украйна, стоки от трети страни, най-вече от страните от Европейския съюз“, подчерта министърът.

На свой ред помощник-ръководителят на Росселхознадзор Алексей Алексеенко заяви, че руските граждани не следва да се опасяват от дефицит на продукти във връзка с въвеждането на продоволственото ембарго по отношение на Украйна.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна е оценила загубите от продуктовото ембарго на 600 млн. долара. Той нарече руското ембарго „незаконно“ и добави, че „това е поредната проява на икономическа агресия срещу Украйна“.

При това Яценюк не посочи, че мерките на Русия срещу страната му са в отговор на действията на украинските власти, които следвайки примера на политиката на Запада, се присъединиха към западните санкции срещу РФ. На 16 септември украинският президент Петро Порошенко подписа указ за въвеждане в сила на списъка със санкции срещу 338 физически и 105 юридически лица, който по-рано бе утвърден от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Икономическите ограничения засегнаха 29 руски банки, над 20 руски авиокомпании, няколко предприятия от ВПК и най-големите руски производители на антивирусни програми.

Руското продуктово ембарго ще „удари“ най-силно върху украинската млечна промишленост, производството на сладкарски изделия и изцяло ще унищожи машиностроенето, счита президентът на Украинския център за анализи, икономистът Александър Охрименко.

В същото време Европейският съюз заяви, че няма да компенсира на Украйна загубата на руския пазар след въвеждането на зоната за свободна търговия (ЗСТ) между Украйна и ЕС от 1 януари 2016 г. Това заяви еврокомисарят по въпросите на европейската политика за съседство и разширяване Йоханес Хаан в интервю за „Европейска правда“.

„Ние, разбира се, бяхме и сме против всякакви действия, затрудняващи търговията. Но ние вече сме предоставили немалко средства, за да се подготви украинският бизнес за новите възможности да износ и новите условия на пазара“, отбеляза той. „Нека да говорим откровено, още от времето, когато се договорихме за ЗСТ, не беше тайна, че след въвеждането му Русия може да действа в отговор, независимо дали ни харесва или не“, подчерта Хаан, като добави, че „е имало достатъчно време, за да се подготви за това“.