Pfizer и Allergan създават най-голямата фармацевтична компания в света
Секция: СВЯТ
23 Ноември 2015 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Pfizer и Allergan създават най-голямата фармацевтична компания в света

/КРОСС/Фармацевтичната корпорация Pfizer и европейският фармацевтичен производител Allergan Plc сключиха историческа сделка за 160 милиарда долара, съобщават световни агенции.

Pfizer официално купуват Allergan, което води до създаването на най-големия производител на фармацевтични продукти в света по продажби.

От фармацевтичния производител Pfizer бързаха да финализират сделката и да осъществят т.нар. „инверсия" - т.е. да преместят седалището си от САЩ в Ирландия, където е това на европейската фирма. Целта е по този начин да се избегнат по-високите американски данъци. През миналата седмица обаче властите в САЩ обявиха, че ще предприемат мерки за ограничаване на тази практика на големите местни компании, съобщава Money.bg.

Pfizer изпреварва значително конкурента си на американския пазар Merck&Co. Продажбите на фармацевтичния гигант ще скочат до 60 млрд. долара годишно, като тези на другия голям играч в САЩ възлизат на 40 млрд. долара. Освен това сливането ще е най-голямото през 2015 г. пред придобиването на бирения гигант SABMiller Plc Anheuser-Busch InBev за 107 млрд. долара.