Турция свали руски боен самолет край Сирия (видео)
Секция: ПОЛИТИКА
24 Ноември 2015 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция свали руски боен самолет край Сирия (видео)

/КРОСС/ Руски боен самолет Су-24 е бил свален в небето над Сирия, съобщи руското Министерство на отбраната, цитирано от агенция Интерфакс". Катастрофата вероятно е в резултат на обстрел от земята. „Самолетът се е намирал на височина 6 хил. метра. Уточняваме какво се е случило с пилотите, по предварителни данни те са успели да катапултират", се казва в съобщението. Самолетът се е намирал единствено на сирийска територия и това е установено със средства за обективен контрол, подчертава ведомството.

„Руски самолет Су-24 бе свален в съответствие с правилата, тъй като въпреки предупрежденията е нарушил турското въздушно пространство", се казва в комюнике на турското президентство.

Чужд изтребител, нарушил въздушното пространство на Турция, е свален на границата със Сирия, предаде по-рано CNN Turk. Информацията за паднал изтребител бе съобщено първо от местната телевизия Haberturk.

video:https://www.youtube.com/watch?v=YaWtPHptldY

По информация на Al Jazeera самолетът е паднал в Сирия, а местни жители са видели, че двамата пилоти са успели да катапултират. Според CNN Turk, единият от пилотите е попаднал в ръцете на туркменски бойци, които се сражават срещу сирийската армия в северната част на Сирия. По непотвърдена информация руските сили провеждат спасителна операция.

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че е обсъдил с главнокомандващия армията и външния министър на страната събитията по границата със Сирия. „Министерството на външните работи ще предприеме необходимите стъпки пред НАТО и ООН, на ниво засегнати страни, по инструкции на премиера Ахмет Давутоглу", съобщиха властите в Анкара. 

Фронтовият бомбардировач Су-24 е основната ударна сила на руската авиация в Сирия и е модернизация на Су-24М, уточнява ТАСС. Той е предназначен да нанася ракетно-бомбени удари в прости и сложни метеорологични условия, денем и нощем, в т. ч. и на малка височина. Главният конструктор на Су-24 е Евгений Фелснер, а първият му полет е бил през 1976 г.