Джипито ще прави оценка на психическия ни статус
Секция: Здраве
24 Ноември 2015 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джипито ще прави оценка на психическия ни статус

/КРОСС/Джипито ще прави оценка на психическото развитие при децата и на психическия статус при възрастните. От следващата година това ще бъде включено в задължителния профилактичен преглед на пациентите.

Това е записано в проект, с който се правят промени в Наредба 39 на здравното министерство за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Тя ще влезе в сила още през януари 2016 г. Измененията предвиждат също и повече безплатни изследвания за здравноосигурените пациенти.

Първата психооценка, лекарите ще правят на бебета до 1 годинка при ежемесечните им посещения за рутинните измервания за ръст, тегло, гърди и главичка. При децата от 1 до 2 г. психическото развитие ще се следи на всеки три месеца, а при децата до 7 г. - на всеки 6. При пълнолетните джипито ще проверява статуса веднъж в годината. Специално внимание ще се обръща и на майките, чието психическо състояние ще се преценява два пъти - в първата седмица след раждането и след 30-я ден. Това обаче е само едно от допълнителните изследвания, които се включват към профилактичния преглед.

Друго такова е за рак на млечната жлеза. При жени над 30 г., както и за рак на простатата при мъжете над 50 г. Тези изследвания също ще бъдат задължителни и ще се случват с безплатен мануален преглед и тест за простатно специфичен антиген. По-възрастните жени между 50 и 69 г. ще могат да си правят мамография на всеки 24 месеца.

Веднъж на 5 г. пациентите над 35 г. ще имат право на пълна кръвна картина и изследване на холестерол и триглицериди за оценка на сърдечносъдов риск. Друго допълнение към профилактичния преглед е изчисляване на индекса на телесната маса, както и определяне на кръвната захар при наличие на рисков фактор.

За застрашените пациенти са предвидени допълнителни консултации и изследвания.