Етичната комисия на ФИФА иска доживотно наказание за Платини
Секция: СПОРТ
24 Ноември 2015 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Етичната комисия на ФИФА иска доживотно наказание за Платини

/КРОСС/Етичната комисия на ФИФА е поискала доживотно наказание за президента на УЕФА Мишел Платини.

Адвокатите на французина съобщиха, че комисията е препоръчала максималната забрана за участие във всякакви футболни дейности. Становището се основава на заключителния доклад от разследването срещу Платини и Блатер, който беше предаден на съдията Ханс-Йоахим Екарт.

Вчера световната футболна централа започна криминално производство срещу двамата. Окончателните им наказания трябва да бъде обявенr до Коледа.

Президентите на ФИФА и на УЕФА са разследвани заради скандала с хонорар на французина, преведен от швейцарския му колега. Плащането от два милиона швейцарски франка е било осъществено през 2011 г. за работа, свършена от президента на УЕФА през периода 1999 - 2002 г. Те твърдят, че са имали устно споразумение.

В момента 79-годишният швейцарец и 60-годишният французин изтърпяват 90 дни забрана да участват във футболни дейности. Тя беше наложена в началото на октомври, като може да бъде удължена с още 45 дни. Тази санкция обаче е временна и очакванията са да бъде наложена най-малко седемгодишна забрана.

Блатер и Платини отричат обвиненията, но ФИФА отхвърли жалбата срещу отстраняването им. Следващият ход на двамата ще е обжалване пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

"Препоръките на следователите от етичната комисия са прекомерни и скандални", каза адвокатът на Платини Тибо Дале пред Associated Press.