Нов запис от Янева-гейт: Главният прокурор тайно сговарял членове на ВСС срещу Янева
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2015 21:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов запис от Янева-гейт: Главният прокурор тайно сговарял членове на ВСС срещу Янева

/КРОСС/Два дни преди 19 февруари т.г. - деня, в който Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Владимира Янева от председателския пост в Софийския градски съд, главният прокурор Сотир Цацаров е свикал група членове на съвета и ги убеждавал, че Янева трябва да бъде отстранена временно. Това се разбира от нов, шести поред запис на разговор между Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, публикуван днес в сайта "Бивол".

Според разказа на Янева пред Румяна Ченалова "заверата на Цацаров" се е състояла във вторник, 17 февруари 2015 г. От думите на Янева не се разбира кои членове на ВСС са присъствали на срещата. Ако в срещата са участвали и членове на етичната комисия на съвета, това ще постави под въпрос дали тя сега е в състояние да провежда легитимно разследване на записите и замесените лица, коментират юристи.

От думите на Янева се разбира само, че на предварителната, неофициална и в този смисъл тайна среща не били извикани верните ѝ хора. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е бил поканен, но твърде късно вечерта и по тази причина не отишъл. Янева научила, че на срещата се договаряло тя да бъде отстранена от "Теди Дренска" (бивша депутатка от НДСВ, която фигурираше в тефтерите на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов), а на нея ѝ казала Милка Итова, която присъствала.

На другия ден - 18 февруари, Цацаров се обадил вечерта от вътрешния телефон на Янева, за да ѝ съобщи лично, че е образувано досъдебно  производство срещу нея и на другия ден във ВСС ще бъде внесено искане за отстраняването ѝ. Ако публикуваните в "Бивол" записи са автентични, тази подробност противоречи на твърдението на главния прокурор пред ВСС миналата седмица, че е разговарял с Янева преди образуването на производството срещу нея, а не след това. Дали Янева казва истината за такъв разговор, може да се установи от разпечатките на телефонните разговори.

Досега етичната комисия на ВСС, която разследва записите, е изслушала само Владимира Янева на закрито заседание, на което тя казала, че не може да си спомни какви разговори е водила с Румяна Ченалова. Прокуратурата пък обяви, че е започнала проверка, но тя е за това дали записите са направени в нарушение на закона и от кого. Не е известно да е поискана информация от мобилните оператори за  комуникациите на замесените в скандала, нито от програмата Viber.

Според "Бивол" не само твърденията на Янева за телефонното обаждане на главния прокурор могат да бъдат проверени  от разпечатките, но може да се установи и дали тя е ходила на среща при Цацаров седмицата преди отсратяването ѝ, както твърди в предишен запис.

Досега само министърът на правосъдието Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призоваха съдържанието на разговорите да бъде разследвано от специално сформирана комисия на ВСС, а не само да се проверява дали те са законно записани. Съюзът на съдиите в България заяви, че само комисия, излъчена от трите власти, би била легитимна да разследва скандал с такава значимост и мащаб, тъй като ударът нанесен на съдебната власт, е прекалено силен, за да бъде оставен без последствия.

-----
"Владимира Янева: И, снощи. Главният прокурор звъни. Аз разбирам, че имало някаква среща на Съвета, която е била оня ден. На която среща главният прокурор им го е казал това нещо. Обаче им е казал да мълчат, да не казват, че трябва да ми гласуват отстраняването.

Те са били малка група. Не мога да ти кажа колко души. Но примерно тия, които са най-мои хора: Светла Петкова, Мария Кузманова не са били поканени.

Милка Итова е била, обаче са и казали, че просто ако си отвори устата ще стане страшно.

И се е коментирало това, че ми се иска отстраняването и, че те трябва да ме отстранят.

На Жоро Колев са се обадили в 6 вечерта и са му казали, че има такава среща и той е казал: "Хубаво де, вие сега ли се сетихте да ми кажете?" Нали в смисъл: Аз в 6 вечерта... сега тепърва къде да идвам? Трябваше да ми кажете по-рано като сте се разбрали.

И, снощи, може би 7-8 беше, звъни ми главния прокурор, от вътрешния си номер, значи не си беше тръгнал от работата и ми казва: Искам да го чуеш от мене, а в същия момент Милка Итова се вижда с една наша обща приятелка, тази Теди Дренска

И казва на Теди Дренска: много съм притеснена, не знам какво да правя. Сотир каза, че образува производство срещу нея, ще и иска отстраняването.

И тя ми звъни естествено и вика: Влади, аз не можах да не ти кажа. И дойде и ми го каза и аз вече подготвена.

В същия момент Жоро Колев ме вика сутринта и ми казва: Главният прокурор каза, ако Бойко продължи да го натиска няма да издържи на натиска, ще образува срещу тебе да ти иска отстраняване.

И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: "Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в Съвета, че е образувано..." Не, "образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването".