С. Шойгу: Русия ще прехвърли в Сирия ЗРК С-400 (видео)
Секция: Русия
25 Ноември 2015 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С. Шойгу: Русия ще прехвърли в Сирия ЗРК С-400 (видео)

/КРОСС/ Министерството на отбраната на РФ ще прехвърли в авиобазата Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна група, най-новите зенитно-ракетни системи С-400, съобщи в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде РИА „Новости".

„На авиобазата Хмеймим в Сирия ще бъдат прехвърлени С-400", заяви той на заседание на колегията на министерството на отбраната на РФ.

„Триумф“ (С-400) е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света. Проектиран е с възможност да унищожава всички възможни (на въоръжение и в процес на разработка) космически и въздушни средства за нападение на потенциалния противник – разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в т. ч. „невидими“ самолети, разработени по технологията Stealth), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационното разузнаване. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с до 72 управляеми ракети боекомплекта.

Във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа при изпълняване на бойна задача в Сирия. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух" от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на 4 км от границата с Турция. Според информация на Генералния щаб на ВС на РФ, атакуваният Су-24 не е пресичал границата с Турция, което се потвърждава от данните на сирийската противовъздушна отбрана. Турция твърди, че руският самолет е навлязъл във въздушното й пространство и тя не е знаела, че бомбардировачът е на руските ВВС.

„Руските зенитни комплекси, разположени в Сирия, не са предназначени за борба с „Ислямска държава" или която и да е от антиправителствените групировки в страната и представляват най-голямата заплаха за силите на страните от алианса, участващи в предвожданата от САЩ коалиция”, заяви върховният главнокомандващ силите на НАТО ген. Филип Брийдлав пред лондонския The Times в началото на октомври. В района са заснети системите SA-15 („Тор" според руската класификация), SA-22 („Панцирь-С1") и изтребители Су-30.

Русия ще използва всички средства за осигуряване безопасността на полетите в Сирия, включително зенитни комплекси С-300. В нашата военновъздушна база в Сирия ще бъде дислоциран комплекс от противовъздушната отбрана С-300. Надявам се, че това, заедно с другите мерки, които ще предприемем, ще бъде достатъчно за подсигуряването на полетите, съобщи руският президент Владимир Путин пред журналисти днес.

„Проблемът не е само в тази трагедия (инцидентът с руския самолет Су-24), проблемът е много по-дълбок. Ние виждаме - и не само ние, целият свят вижда - сегашното ръководство на Турция в течение на доста години провежда целенасочена вътрешна политика за ислямизация на своята страна", заяви президентът.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Русия е направил изводите си от инцидента с фронтовия бомбардировач Су-24М, който бе свален от турски изтребител над територията на Сирия. Началникът на Главното оперативно управление на Генщаба генерал-лейтенант Сергей Рудской обяви, че Русия ще унищожава всички потенциално опасни цели, а военните контакти с Турция ще бъдат прекратени, предаде ТАСС.

video:https://www.youtube.com/watch?v=KGlJFoIBKQw&feature=youtu.be

„Първо: Всички действия на ударната авиация ще се осъществяват само под прикритието на изтребители. Второ: Ще бъдат предприети мерки за усилване на противовъздушната отбрана. За тази цел крайцерът „Москва", оборудван с ПВО система „Форт", аналогична на С-300, ще се позиционира край бреговете на Латакия. Предупреждаваме, че всички цели, които представляват потенциална опасност за нас, ще бъдат унищожавани. Трето: Прекратяват се контактите с Турция по военна линия", заяви Рудской пред журналисти.

Рудской уточни, че фронтовият бомбардировчик Су-24М от руските ВВС е бил свален от изтребител на турските ВВС F-16 в 10.24 ч. московско време при изпълнение на боен полет над територията на Сирия. „Не са установени никакви опити от страна на турския самолет да се свърже или да установи визуален контакт с нашия екипаж", подчерта Рудской.

Той потвърди, че един от пилотите е загинал. „Попадението на ракетата в Су-24М е станало над територията на Сирия. Мястото на падането на самолета се намира на сирийска територия, на 4 км от границата. По данни на обективния контрол нашият самолет не е пресичал границата с Турция. Това се потвърждава и от данните на сирийската ПВО", добави Рудской.

„По данни на радиолокационното разузнаване от летището „Хмеймим" въздушното пространство на Сирия е нарушено от атакуващ самолет на турските ВВС. Този факт се оценява като най-грубо нарушаване на нормите на международното право с най-тежки последствия и пряко нарушаване на Меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на полетите в Сирийската арабска република, подписано със САЩ и простиращо се върху всички страни от коалицията, включително Турция", подчерта ген. Рудской.

По думите на Рудской, за евакуирането на пилотите са били пратени два вертолета Ми-8. „В хода на операцията един от тях е бил повреден при стрелба със стрелково оръжие и е извършил принудително кацане на неутрална територия. Един морски пехотинец е бил убит. Екипажът на вертолета е бил евакуиран в авиобазата „Хмеймим", а самият хеликоптер е бил унищожен с минометен огън от територия, контролирана от бандитски формирования", разказа Рудской.