Московски: Ако не се намери концесионер за летище Пловдив, то ще затвори
Секция: ИКОНОМИКА
25 Ноември 2015 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Московски: Ако не се намери концесионер за летище Пловдив, то ще затвори

/КРОСС/Летище Пловдив предстои да бъде дадено на концесия, а концесионера ще бъдат предоставени възможно най-облекчени условия.

Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски в Китай, дни след ситуацията с инцидентното кацане на самолет на аеропорта, който е принуден да затваря врати през нощта.

Министър Московски обясни, че министерството няма право да финансира летището, защото е търговско дружество и да се самоиздържа.

Ако не се намери концесионер за летище Пловдив, има реална опасност то да затвори, каза още транспортният министър.

Ивайло Московски коментира и проекта за влака стрела Пекин-София.

Според него той трудно би се осъществил, защото трасето предполага преминаване през много държави, които имат и междудържавни проблеми. Московски все пак се надява да се намери решение и проектът да се случи. В българския участък този влак би могъл да се движи с 200 км в час, уточни транспортният министър.

Днес цялата българска делегация, която е на посещение в Китай за срещата на ЦИЕ 16+1, начело с премиера и водените от него 7 министри, се качиха на влак-стрела по направлението Суджоу-Шанхай. Разстоянието е малко под 100 км и железницата не може да развие пълната си скорост. Средната скорост на влака е 300 км/ч, а разстоянието Суджоу-Шанхай се изминава за 20 мин. Пътуването с влака се води част от програмата на четвъртата среща на ЦИЕ 16+1. Заради качването на всички делегации Суджоу беше въвел извънредни мерки за сигурност. Всички журналисти и дори министри минаваха през двойно проверки, а навсякъде по улиците на Суджоу е разположена полиция, която да осигури спокойно преминаване на делегациите.