За съветското минало и евразийското бъдеще – книга на доц. Дарина Григорова
Секция: КУЛТУРА
25 Ноември 2015 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За съветското минало и евразийското бъдеще – книга на доц. Дарина Григорова

/КРОСС/ „В последните 25 години се забелязва възраждане на руската държава и нейната свръхцентрализация, която е неизбежна. От друга страна обаче се открива и позабравеният руски опит от Съветския съюз и концентриране в собствените национални интереси", каза преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски" доц. Дарина Григорова в интервю за БНР.

В книгата се разглежда междинният период, който изживя Русия от разпадането на Съветския съюз до присъединяването на Крим, обясни доц. Григорова: „Това е нейният постсъветски период. Сегашният е съвършено различен, нов. Опитах се да представя нейните търсения - на идентичност, как си представя историята, какви са беларусите, украинците и руснаците. Сега руснаците са разделени на проимперски, които отричат Съветския съюз, идеализирайки империята от последните й години, и просъветските, за които империята е минус. Някъде по средата има тънък пласт, който се опитва да запази доброто от съветската система и същевременно да не прекъсне връзката с руската империя".

Книгата на Дарина Григорова „Империя феникс - между съветското минало и евразийското бъдеще" ще бъде представена днес в Централния военен клуб, от 18 ч. от проф. д.и.н. Христина Мирчева, проф. д.и.н. Андрей Пантев и проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова.

„Какво е постсъветска Русия - империя или национална държава, или и двете? Какво става с Нomo Sovieticus след 1991 година? Каква е геополитическата идентичност на Русия - неосъветска или неоевразийска? Има ли „честна история"? Може ли да се програмира патриотизмът? Какво е „руско" и какво „русийско" в съвременна Русия и как се съчетават с двете лица на постсъветския орел? Можем ли да разберем XXI век, без да проследим историческите извори от XIX век, когато изследваме генезиса на украинските нации - да, именно в множествено число - две империи, две украински нации", са въпросите, на които книгата на Дарина Григорова търси отговори.