Делчев: Няма да стимулираме през държавния бюджет министерствата, които не правят реформи
Секция: ПОЛИТИКА
25 Ноември 2015 18:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делчев: Няма да стимулираме през държавния бюджет министерствата, които не правят реформи

/КРОСС/Няма да стимулираме през държавния бюджет министерствата, които не правят реформи. С бюджета за 2015 година се прие да има намаляване с 10% на средствата на министерствата, които да се спестят от реформа в администрацията, половината от тях, сред които е и МВР, не го направиха и ние няма да допуснем в бюджета за следващата година да бъдат заложени по-високите суми. Допълнителни средства се дават срещу реформи.

Това каза пред радио К2 Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната и вътрешна комисии в парламента.

Освободените пари от реформа в администрацията трябва да се насочат към образованието, културата и местната власт, добави народният представител.

Делчев поясни, че депутати от ДБГ от РБ внесоха днес предложения за изменения на Закона за бюджета на ДОО, чиято цел е намаляване на средствата за инвалидни пенсии, с които има много злоупотреби, и освободените финансови ресурси да бъдат пренасочени към обезщетенията за безработица. Инвалидните пенсии са около 40% от всички пенсии, което е знак, че системата има нужда от спешна оптимизация. В същото време сумата, която получават безработните, не е променяна от 2011 година. При реална реформа и контрол при обезщетенията за инвалиди ще се освободят необходимите 5 млн. лева, добави той. Ще направим и предложения за промени в бюджета за следващата година, обяви Делчев.

Ако искаме да има повече пари в бюджета, трябва да има работеща икономика и повече инвестиции, затова са похвални усилията на Държавната агенция по инвестиции и на Министерството на икономиката, които събраха над 100 инвеститори на форума в Китай и представиха възможностите за развитие на бизнес у нас.