Московски, Павлова и министърът на транспорта на КНР създават програма за инфраструктурните проекти
Секция: ПОЛИТИКА
26 Ноември 2015 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Московски, Павлова и министърът на транспорта на КНР създават програма за инфраструктурните проекти

/КРОСС/Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта на КНР Ян Чуантан създават обща програма за инфраструктурните проекти. Това стана ясно по време на срещата между тримата министри и представители на ръководни постове в китайската държавна институция - директор „Международна дейност" Джан Дауей, директор „Планиране" Чън Шънин и директорът Жън Уеймин, отговарящ за магистралите.

Министър Ян Чуантан откри срещата с позицията, че разговорите между двете държави в годините са ползотворни. Той допълни, че Четвъртата среща във формат „16+1" и инициативата „Един пояс, един път" представляват изключителна възможност за развитие на отношенията между Източна Европа и Китайска народна република. Това е и втора среща на министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова с министър Ян Чуантан, след миналогодишната в Белград.

Разговорът продължи с представяне от министър Ивайло Московски на структурата на МТИТС и доброто ниво на сътрудничество и координация с МРРБ. Министър Ивайло Московски изтъкна, че присъствието на министър-председателя Бойко Борисов с делегация, включваща вицепремиер и шест министри от екипа му, е ясен израз на уважение, както и заявка за активно участие в сериозни инвестиционни отношения между двете държави.

В рамките на срещата, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че нейна отговорност е цялостният инвестиционен процес за проекти от всички сфери - пътни, водни, железопътни и др. Министър Павлова заяви готовността си да съдейства за реализацията на съвместните проекти.

Разговорите продължиха с представянето от министър Московски на проекта за изграждане на жп линията Русе - Варна и опциите за реализирането на интермодален превоз по това направление, където може да осъществи връзка река-море-железници-летище.

Министър Ивайло Московски и министър Лиляна Павлова, заедно с министър Ян Чуантан се обединиха около изработването на обща програма за инфраструктурните проекти от всички сектори в България. Подобрен план ще бъде изготвен от администрациите на двете страни и ще бъде дискутиран в следващи срещи.

В разговорите не беше пропуснат и въпросът за развитието на българските железници. Ивайло Московски съобщи, че „БДЖ-Товарни превози" има добър пазарен дял и притежава потенциал за развитие. Министърът припомни още, че по време на мандата си като заместник-министър в периода 2009 - 2010 г. е провел разговори за съвместно производство на влакове с китайски инвеститори и се надява таза идея да бъде възобновена.

На територията на България се пресичат няколко трансевропейски коридори и през страната ни преминават основните трасета, които свързват Близкия изток с Европа, продължи презентацията си министър Московски. Той коментира и структурните промени, които извършва в някои от секторите, като подчерта, че се надява на приятелска подкрепа от Китай за извършването им в правилната посока.

По думите на министър Ян Чуантан, днешната среща е знакова за общата работа и реализирането на съвместни проекти. Московски отвори и темата за въздушна линия между София и Пекин, или който и да е друг град в Китайска народна република. Българското правителство и администрация са извършили всички действия за нейното осъществяване. В момента е необходимо българският и китайският превозвачи да сключат споразумение за извършване на полети. Министър Московски добави, че това ще подобри комуникацията на бизнес ниво.