"Турски поток" също ще пострада от руското ембарго
Секция: Русия
26 Ноември 2015 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Турски поток" също ще пострада от руското ембарго

/КРОСС/Проектът за газопровод от Русия през Черно море до Турция и Балканите, известен като "Турски поток", ще попадне под действието на подготвяните от Москва санкции срещу Турция.

Това заяви министърът на икономиката Алексей Улюкаев, цитиран от руските информационни агенции.

"Този проект с нищо не се отличава от който и да е друг и по същия начин е свързан с инвестиционното ни сътрудничество", предава думитe му "Интерфакс".

Освен евентуалното затваряне на руските пристанища и небе за турските кораби и самолети, Москва вероятно ще спре работата "по подготовка на сериозни споразумения", добавя министърът. Малко по-рано днес премиерът Дмитрий Медведев нареди до 48 часа да с еподготви списък с ответни мерки.

Засега говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов отказва коментар за съдбата на "Турски поток".

Проектът може да бъде замразен точно една година, след като президентът Владимир Путин изненадващо обяви в началото на декември 2014г., че Русия се отказва от "Южен поток". При визита в Турция той съобщи, че заради позицията на Европейския съюз, притиснал България да спре работата над газопровода, руснаците започват алтернативен "поток".

По-късно руски Алексей Милер, ръководителят на "Газпром", призова ЕС бързо да започне да изгражда насрещна инфраструктура до гръцко-турската граница, защото когато заработи "Турски поток", няма да се подава газ през Украйна и страните от Югоизточна и Централна Европа трябва да са готови да приемат гориво от ново направление.

От това засега не излиза нищо, защото Анкара така и не е дала окончателно разрешение да започва строителството на подводната част през нейните териториални води. В хода на преговорите Москва се отказа от планираните четири тръби и се опитваше да изгради поне две - една за турския пазар и една за европейския. Последните коментари на запознати с хода на преговорите бяха, че ако "Турски поток" заработи, това ще е с една тръба, а за втората ще се види по-късно.