Домашен арест за поляка, подал фалшив сигнал за бомба на борда на самолет
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Ноември 2015 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Домашен арест за поляка, подал фалшив сигнал за бомба на борда на самолет

/КРОСС/ Бургаският Апелативен съд измени определение на Окръжния съд в града и постанови мярка за неотклонение „домашен арест" на полския гражданин Войчех Маевски.

Същият е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 19.11.2015 г. е застрашил сигурността на самолет „Еърбъс А320" на авиокомпания „Смол планет", осъществяващ полет от Варшава до курорта Хургада в Египет, чрез съобщаване на лъжлива информация, че на борда на самолета има взривно устройство. Това е довело до принудителното приземяване на самолета и евакуация на екипажа и пътниците на Летище Бургас.

Предвидената в закона санкция за престъплението в което Маевски е обвинен е „лишаване от свобода" за срок от 3 до 15 години.

На 22.11.2015 г. първата съдебна инстанция определи на Маевски мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 5 хил. лева.

Мярката бе протестирана от представител на Окръжна прокуратура -Бургас, който настояваше Маевски да бъде задържан под стажа.

По време на съдебното заседание днес, частният протест на Окръжна прокуратура-Бургас бе определен като правилен и законосъобразен от прокурор от Апелативна прокуратура Бургас.

В мотивите си за днешното решение съдът прие, че е възможно полският гражданин да се укрие и да не бъде открит на посочените от него адреси.

Определението на Апелативен съд -Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.