Алжирски самолет, ремонтиран в Полша, е експлодирал по време на полет
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Ноември 2015 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алжирски самолет, ремонтиран в Полша, е експлодирал по време на полет

/КРОСС/ Алжирски самолет е експлодирал по време на полет, след ремонт в Полша, съобщи представителят на РСК МиГ в България Александър Александров. Анализът на катастрофата е показал, че най-вероятно вината е в резервните части втора ръка, които полският завод е взел от Украйна, тъй като няма право да използва руски. При инцидента са починали и двамата пилоти.

В момента текат дела на Алжир срещу предприятието в Полша и на Русия срещу Алжир и полския завод. Ситуацията може да се повтори в България.

Утре в Народното събрание се очаква да бъде гласувана ратификацията на договора за ремонт на българските изтребители в Полша.
Ако този документ влезе в сила, РСК МиГ ще оспорва това в съда, предупреди в парламента Александър Александров. Той призова депутатите „да гласуват с главите си, а не по партийна повеля".
Ако договора с Полша бъде ратифициран, поляците няма да получат резервни части за заводите си. Това е било казано на полски представители в Москва миналата седмица.
Ако нещо се случи с ремонтираните от Полша изтребители, военният министър Ненчев ще си измие ръцете с отговорността на парламента, предупреди Александров.

Днешното гласуване на ратификацията на договора бе отложено два пъти. Първо то бе планувано за вторник, а в сряда бе насрочено за петък. Това стана ясно, след като НС гласува седмичната си програма.
Според неофициална информация на депутати от ГЕРБ, на председателския съвет Цецка Цачева само е констатирала, че министърът на отбраната Николай Ненчев е поискал отлагане, без да обясни на колегите си защо, съобщава „Епицентър". Причината е в разколебаването на депутати от ГЕРБ в подкрепата им за ратификацията на договора с Полша. Министърът и Бойко Борисов са се договорили гласуването да бъде днес, когато премиерът се прибира от визитата си в Китай.