Барак Обама одобри 607 млрд. долара за отбрана
Секция: СВЯТ
26 Ноември 2015 21:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Барак Обама одобри 607 млрд. долара за отбрана

/КРОСС/ Президентът Барак Обама подписа обновения законопроект за отбрана на САЩ на стойност 607 млрд. долара, съобщи Reuters.

Законът се предвижда увеличение с 1,3% на заплатите на военнослужещите, военна помощ, вкл. оръжие, на украинската армия на стойност 300 млн. долара, и помощ за иракските сили, които се сражават с „Ислямска държава".

Барак Обама наложи вето на предишната версия на законопроекта, защото имаше възражения по финансирането на някои от отбранителните програми. В одобрения от президента вариант размерът на разходите е намален с 5 млрд. долара.

Новият документ удължава забраната за закриване на затвора за заподозрени в тероризъм чужденци в Гуантанамо - нещо, с което президентът не е съгласен. „Както казах и преди, продължаването на експлоатацията на това съоръжение отслабва нашата национална сигурност чрез източване на ресурси", каза Обама.

Президентът успокои американците за Деня на благодарността и увери, че няма достоверна разузнавателна информация за готвен атентат на територията на Щатите, съобщи ВВС.

По случай празника в четвъртък Обама по традиция помилва две пуйки - 19-килограмовата Ейб и 18-килограмовата Онест. Обама се пошегува, че „от месеци пуйките се надпреварват яростно коя ще успее да стигне до Белия дом".

„Америка е страната на втория шанс и тези пуйки получиха своя", каза Обама на церемония в Белия дом в компанията на дъщерите си Малия и Саша.