Парламентът ратифицира споразумението с Полша
Секция: ПОЛИТИКА
27 Ноември 2015 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът ратифицира споразумението с Полша

/КРОСС/Народното събрание подкрепи законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на България и правителството на Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Със 133 гласа "за" и 42 "против" депутатите одобриха документа на първо четене.

Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

При разглеждането на споразумението в комисията по отбрана било отбелязано, че възстановеният ресурс от по 200 часа на двигател осигурява ограничен период на използване и не решава въпроса с поддръжката или модернизацията на намиращите се на въоръжение в Българските военновъздушни сили самолети.

От АБВ обявиха, че въвличането на парламента като страна по договора е опасен прецедент, като става въпрос за частно-правното партньорство между Министерството на отбраната и полския завод и Народното събрание не би трябвало да е част от него.

Руската компания, производител на изтребителите МиГ-29, се закани да съди България за договора, ако той бъде приет от парламента.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че полската страна е предложила по-добри условия от Москва и затова е предпочетена от българското правителство:

Споразумението има за цел да осигури за краткосрочен план летателната годност на самолети МиГ-29 като предвижда следните основни договорености: извършва се ремонт на шест български двигателя РД-33, осъществява временно ползване на два полски двигателя за две години или за 200 летателни часа. Стойността на услугата, предмет на споразумението, възлиза на 6 милиона 138 хияди евро. Договорената цена за ремонт на един двигател е 1 милион 23 хиляди евро. Транспортните разходи, свързани с ремонта на двигатели, ще бъдат за сметка на полската страна. Срокът за експлоатация на двигателите след ремонта е 350 часа като тяхната пълна гаранция е две години или 200 летателни часа. Двата полски двигателя за временно ползване ще бъдат предоставени в срок от 20 дни след подписването на споразумението и влизането му в сила. Първите два ремонтирани двигателя ще бъдат доставени в България за срок от седем месеца от влизането в сила на споразумението. Следващите ремонтирани двигатели ще бъдат доставени в България за срок от 11 месеца от влизане в сила на споразумението.