БСП решава за конгреса си, възможно е Миков да предложи рокади в партийното ръководство
Секция: ПОЛИТИКА
28 Ноември 2015 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП решава за конгреса си, възможно е Миков да предложи рокади в партийното ръководство

/КРОСС/Националният съвет на БСП решава днес за организационната подготовка на следващия 49-ти конгрес, който се очаква да е на 16 април догодина.

Макар на пленума преди две седмици да не се стигна до оставка на Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство), социалисти допускат, че е възможно днес лидерът на БСП Михаил Миков да предложи нови попълнения на мястото на подалите оставка зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев и членовете на ръководството Калоян Паргов и Илияна Йотова.

Пред "Дневник" Миков коментира, че все още не е решил за рокади в ръководството и ще мисли до последно. "Ако ми хареса някой от пленума, ще го предложа", добави той. В Изпълнителното бюро могат да бъдат влизат само членове на Националния съвет. Социалисти в сегашното ръководство допуснаха, че Миков може да вкара двама на напусналите трима и най-малкото да посочи кой да поеме ресора на зам.-председателя Драгомир Стойнев - "Публични политики". Миков обаче възнамерява сам да отговаря за него.

Депутати от БСП пък не очакват днес да има смени, тъй като остават 3-4 месеца на това ръководство и то спокойно може да изкара в този състав до конгреса.

За бързо свикване на висшия партиен орган настояваха недоволните от ръководството социалисти след разгромяващите изборни резултати на вота през октомври. Мандатът на сегашния 48-ми конгрес изтича през май 2016 г.

Пълният цикъл отчети и избори в основните, районни, градски и общински партийни организации трябва да се проведе от 1 февруари до 10 април и да се изберат нови делегати на конгреса, както и нови ръководства и лидери на местните структури.

Предлага се още през януари Националният съвет на БСП да определи дневен ред, дата, час и място за провеждане на 49 Конгрес на БСП; нормата на представителство на форума; политическите цели и съдържание на отчетно-изборната кампания; да определи състава на комисиите, които да подготвят документите за Конгреса.

Според устава на БСП до 31 януари 2016г. трябва да се установи количественият и качествен състав на партийните организации.

Националният съвет на партията днес ще обсъди актуални политически въпроси и произтичащите от тях задачи на БСП.