Тялото на разстреляния пилот на Су-24 е доставено в Турция
Секция: СВЯТ
29 Ноември 2015 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тялото на разстреляния пилот на Су-24 е доставено в Турция

/КРОСС/Тялото на разстреляния във въздуха командир на сваления руски бомбардировач подполковник Олег Пешков е доставено в Турция късно в събота, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс. Преди да бъдат предадени на руската страна, тленните останки на пилота ще бъдат подготвени в съотвествие с обрядите на православната църква, обеща Давутоглу.

"Потвърдиха ни, че днес от провинция Хатай в Анкара ще бъде докарано тялото на героя на Русия Олег Анатолиевич Пешков. На борда на самолета ще бъде военното аташе на посолството. На летището в Анкара самолетът ще бъде посрещнат от посланик Андрей Карлов и представители на посолството. Датата и часът на отлитането за Русия се уточняват", заяви за ТАСС пресаташето на руската мисия в Анкара Игор Митяков.

Руският Су-24 бе свален от турски изтребител Ф-16 във вторник на сирийска територия. Двамата пилоти успяха да катапултират, но командирът - подп. Пешков, бе разстрелян, докато падаше с парашута си, от сирийски тюркменски бунтовници, които воюват с режима на Башар Асад.

Щурманът Константин Мурахтин оцеля след скока с парашут и бе спасен след рискована акция на сирийски и руски специални части. Той категорично отрече самолетът им да е нарушавал турското въздушно пространство и че са получавали предупреждения от турските изтребители.

Ахмет Давутоглу предупреди, че са възможни нови инциденти, като свалянето на руския Су-24. Преди да замине на среща на върха ЕС - Турция за кризата с бежанците, премиерът предупреди, че опасност ще има, докато има две коалиции за борба с терористичните групировки в Сирия.

Давутоглу призова за по-голяма координация между двете коалиции, за да бъдат избегнати бъдещи трагични инциденти.